Орест Сарматський

Україна на третину збільшила імпорт часнику (Агроновини)

1501 (Copy)

Відсутність промислового виробництва часнику стимулює імпорт.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, через пандемію COVID-19 особливою популярністю в останні роки користувалися продукти, що допомагають організму боротися з різними вірусами та підвищувати імунітет. Одним із таких продуктів є часник, лікувальні здібності якого давно відомі українцям. Саме через це в 2020 році імпорт часнику зріс на 34% в порівнянні з попереднім роком та склав 7,1 тис. т. Якщо ж порівнювати з показниками п«ятирічної давнини, то за цей період імпорт зріс в 2 рази.

— Головним постачальником часнику на український ринок є Китай, на долю якого припадає 73% імпортних поставок. І це абсолютно закономірно, оскільки дана країна є безумовним лідером, навіть монополістом, в світовому виробництві та експорті часнику. Китай в 2019 році продукував 76% світового обсягу виробництва часнику та здійснив 70% світового експорту даного продукту, — пояснюють експерти.

— В той же час Україна займає 10-ту позицію в світовому рейтингу виробників часнику, виробивши 215 тис. т часнику в 2019 році. Однак варто відмітити, що 99% обсягів виробництва зосереджені в домогосподарствах населення. Лише 1% виробляється дрібними виробниками, яким складно забезпечити сталі поставки в значних обсягах, наприклад, для мережевих супермаркетів. Це і спричиняє збільшення імпортних поставок часнику у відповідності з попитом, що зростає, — пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Джерело: agroportal.ua

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Плантації лохини в Україні можуть зрости в 2-3 рази

Загальні площі насаджень лохини складають близько 4 тис. га, найближчим часом вони можуть збільшитися в 2-3 рази.

Таку думку в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua висловив директор розсадника «Долина-Агро» Олег Базюк.

— Попит на саджанці лохини зараз шалений. Реалізуємо саджанці в сотнях тисяч. Не встигаємо вирощувати, — заначає Олег Базюк.

За його словами, найбільш популярними є класичні сорти лохини: Дюк, Елліот, Блюкроп, Блюголд.

Олег Базюк розповідає, що вартість закладання 1 га плантації лохини становить 15-20 тис. євро, тому площі під цією ягідною культурою розширюються поступово, що гарантує тривалий попит на саджанці.

Для посадки виробник радить обирати старі сорти.

— Усі нові сорти — це просто маркетинговий хід, їх треба ще перевірити в наших кліматичних умовах. До слова, наш регіон (Івано-Франківська область) дуже специфічний, належить до п'ятої зони за холодостійкістю, і не кожен сорт призвичаїться до цих умов, — пояснює Олег Базюк.

Джерело: agroportal.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео