Орест Сарматський

Українські аграрії не страхують врожай через недовіру до страхових компаній (Агроновини)

1601 (Copy)
В Україні попри посуху та інші загрози аграрії не страхують врожай через недовіру до страхових компаній. 

– Так, зокрема, аграрії Кіровоградщини того року не страхували врожай, навіть, зважаючи на те, що степ є зоною ризикового землеробства. Як пояснюють самі аграрії – все через те, що мали гіркий досвід минулих років. Мовляв, страхова компанія зробила все для того, щоб нічого компенсувати. До всього – сам механізм відшкодування збитків надто складний. На Кіровоградщині на різних посівних площах минулого року зібрали лише 30-50% від очікуваного врожаю, – йдеться у повідомленні.

Водночас представники страхових компаній стверджують, що потрібно по-пунктно виконувати умови договору, лише тоді покриються усі збитки. Очікується, що боротись за права аграріїв на Кіровоградщині буде так званий страховий комісар. Як розповіли в інституті сільського господарства, з 2021 року виконуватимуть функцію посередника, страхового комісара, між страховими компаніями та аграріями. Нагадаємо, на засіданні Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики було розглянуто законопроєкт 5104, яким запроваджується ще один інструмент підтримки аграріїв страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Джерело: kurkul.com

1602 (Copy)
1602 (Copy)

В Україні немає альтернативи кукурудзі — фермери Після минулої вкрай засушливої другої половини літа аграрії Черкащини готуються до посівної. Хоч в більшості фермерів кукурудза і засохла, проте вони все ж роблять ставку на неї.

— З другої половини літа почалася посуха. Весь липень і серпень чекали дощу. Більшість пізніх культур — кукурудза, соняшник засохли, бо не встигли розвинутися. Цього року ситуація краща. За моїми дослідженнями вологи в ґрунті достатньо. Однак я вирішив перестрахуватися. Купую лише якісне насіння кукурудзи, оригінальні гібриди. Обов'язково вноситиму всі добрива. Тому сіятиму кукурудзи не менше, а, може, навіть і більше аніж минулого року, — розповів директор фермерського господарства «Джерело-Г» Михайло Глийовий.

Бельгійський фермер Том Ван Гоі із с. Деньги Золотоніського р-ну Черкаської обл. впевнений, що альтернативи кукурудзі немає.

— Зараз вологи в ґрунті достатньо. Зменшувати посіви ми не збираємося. Я взагалі, не бачу в Україні альтернативи кукурудзі. Варто лише дотриматися технології і використати гарний посівний матеріал, — зазначив фермер.

Джерело: kurkul.com Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео