Віра Олександрович

Майте на увазі: для Тернополя готують остаточну цифрову трансформацію (фото)

Зварич1

Концепцію цифрової трансформації Тернопільської міської територіальної громади на 2021-2023 роки ухвалили на 5-й сесії міської ради сьогодні, 23 квітня.

Нагадаємо, загалом у порядку денному було 280 питань. Більшість – так звані земельні. У засіданні брали участь 43 депутати із різних фракцій. Свою роботу вони розпочали о 9:05, а завершили об 11:50. Річ у тім, що політики дуже поспішали на загальноміську толоку.

Сесія1
Сесія1

Доповідала з питання про Концепцію цифрової трансформації Тернопільської міської територіальної громади начальниця Управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Мар’яна Зварич.

– Тернопільська міська рада активно використовує у своїй діяльності різні інструменти електронного урядування і систематично впроваджує нові муніципальні сервіси, – каже вона. – З метою продовження цифрового перетворення громади і потрібна Концепція. Це – не програма, але такий документ допоможе нам рухатися далі в обраному напрямку.

За її словами, у Тернополі наразі успішно працюють:

- офіційний сайт міської ради, цілодобова «гаряча» лінія 15-80 та інші ресурси, запроваджені для інформування громадян про роботу міської ради, підпорядкованих комунальних підприємств, установ та організацій; - сучасна система електронного документообігу у міській раді, у підпорядкованих комунальних підприємствах, установах та організаціях; - електронний сервіс «Кабінет тернополянина», за допомого якого можна замовити муніципальні послуги онлайн; - портал «Відкриті дані Тернополя» та міський сіті-бот «Назар»; - реєстр Тернопільської міської територіальної громади; - автоматизована система оплати проїзду у громадському транспорті (електронний квиток); - система муніципального відеоспостереження, що охоплює понад 600 камер; - інструменти електронної демократії: петиції, електронні консультації та опитування, «Громадський бюджет», «Шкільний громадський бюджет» тощо.

Зварич
Зварич

Втім, за словами пані Зварич, – цього мало. Задля втілення мети і реалізації завдань Концепції плануються провести такі заходи:

* Електронні послуги: розвиток проекту «Кабінет тернополянина» з розширенням переліку послуг та сервісів, які надаються онлайн; проведення реінжинірингу міських послуг та переведення їх у електронний формат; забезпечення розвитку реєстру міської територіальної громади, а також інших реєстрів, які забезпечать передачу відомостей між структурними підрозділами та підприємствами, установами та організаціями міської ради; розвиток автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті (електронний квиток); використання «Соціальної карти тернополянина» в процесах отримання електронних послуг з метою спрощення процедури ідентифікації особи, розширення спектру послуг; забезпечення взаємодії місцевих і державних реєстрів як основи впровадження нових послуг та сервісів для мешканців; розвиток та модернізація контакт-центру «Гаряча лінія 15-80»; забезпечення передачі та довгострокового зберігання електронних документів у електронних архівах - структуроване сховище незмінних оригіналів електронних документів, створене на основі законів і правил ведення архівів на конкретній території та збереження їх в актуалізованому стані і надання доступу до них; модернізація офіційного сайту міськради; забезпечення автоматизації адміністративних процесів у міській раді (єдина облікова, кадрова, фінансова політика тощо) на базі єдиної платформи; впровадження системи моніторингу та управління територією громади міста на основі даних.

Голосування
Голосування

Є й чимало інших завдань, що стосуються електронної демократії, відкритих даних, ІТ-інфраструктури, цифрової грамотності, е-галузі, громадської безпеки, а також - цифрових можливостей. Згоду на це дали всі без винятку присутні депутати – 43 «за». Погодилися вони і зі змінами, які Мар’яна Зварич запропонувала до одного зі старих рішень ради. Технічну правку у документі підтримали 38 політиків.

До речі, розпочали це засідання традиційно із політичних заяв і звернень до керівництва країни.

Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео