Віра Олександрович

У Тернополі вирішили захистити право місцевого самоврядування на контроль (фото, відео)

Сесія

Звернення до Президента Володимира Зеленського і прем`єр-міністра Дениса Шмигаля щодо відновлення органам місцевого самоврядування права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю ухвалили сьогодні, 23 квітня.

Таке рішення прийняли на 5-й сесії міської ради. Нагадаємо, плани на цей день політики будували грандіозні. Зокрема, у порядку денному відразу було 268 питань. «З голосу» додали ще 10 пунктів, натомість зняли з розгляду - 3 питання. На засіданні відразу зареєструвався 41 депутат із різних фракцій. Свою роботу вони розпочали о 9.05.

Надал
Надал

Звернення депутатів до Президента і прем`єр-міністра щодо відновлення органам місцевого самоврядування права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю представив міський голова Сергій Надал. Він отримав 38 «за», четверо політиків – «утрималися».

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «Тернопільська міська територіальна громада негативно сприйняла прийняття Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» №1320 від 04.03.2021 р. Норми підписаного Закону позбавили нашу територіальну громаду права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю. Тобто у нас на сьогодні немає жодної ефективної законної можливості боротися з тіньовою зайнятістю і захищати працівників…».

На думку депутатів, контроль за додержанням законодавства про працю був одним з небагатьох ефективних механізмів збільшувати доходи місцевих бюджетів через збільшення кількості легальних працівників, які сплачують податок на доходи фізичних осіб до нашого бюджету. Тепер такого впливу громада не має. До речі, завдяки системній щоденній роботі та проведеним контрольним заходам, у 2018 році суб’єкти господарювання Тернополя виплатили найманим працівникам 19 950 тис. грн заборгованої зарплати, в 2019 – 26 245,5 тис. грн, у 2020-му – 31 551,5 тис. грн. Тому Володимира Зеленського попросили подати парламенту Президентський законопроєкт з ініціативою відновити право органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.

Гірчак
Гірчак

Окрім того, секретар міської ради Ігор Гірчак зачитав звернення про присвоєння почесного звання «Герой України» Полковнику армії УНР, Голові проводу ОУН Євгену Коновальцю. «За» висловився 41 депутат. Зауважимо, у порядку денному - понад 200 так званих земельних питань. Засідання ще триває. Докладно про найцікавіше, що відбулося на сесії, читайте на «Терені» згодом.

Фото авторки та із трансляції засідання на сторінці Тернопільська міська рада у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео