Тамара Коблик

24 квітня в історії Тернопільщини

24

Цього дня народилися:

галицький натураліст, педагог, мовознавець, письменник, громадський діяч, дослідник мови і фольклору лемків Іван Верхратський (1846, с.Більче-Золоте, нині Борщівського району — 29 листопада 1919, Львів). Основоположник української наукової термінології з природознавства.

Іван Верхратський

український актор, режисер, Заслужений артист УРСР, Народний артист України Євген Ткаченко (1941, м. Краснодон, нині Луганської області). співорганізатор і головний режисер Тернопільського театру ляльок (нині — театр актора і ляльки), де поставив 31 виставу (1980-1989). З них відзначені преміями Міністерства культури «Куди ти, лошатко» і «Північна казка», а в 1981—1982 рр. — дипломами І і III ступенів на республіканському огляді.

головний спеціаліст управління соціальної політики Тернопільської міської ради Марія Трач (1974);

військовик Євген Хмільовський (1922, м. Зборів – 10. 09. 1972, м. Новий Ульм, Німеччина);

Цей день в історії Тернопілля:

24 квітня 1919 року – в с.Голгоча Підгаєцького району помер український громадський діяч, історик, публіцист Іван Джиджора. Учень і співпрацівник Михайла Грушевського. Співробітник київської редакції «Літературно-наукового вістника».  1916 року став торгово-промисловим референтом при окружній команді австро-угорських військ у Любліні (Польща). До грудня 1918 року був військовим комендантом ЗУНР у місті Рава-Руська.

24 квітня 1945 року - бойовики ОУН у селі Яцківці Зборівського району під час проведення облави із засідки знищили начальника райвідділу НКВС Кириченка.

24 квітня 1945 року - оборонний бій Служби Безпеки ОУН з облавниками НКВС у селі Рудники Підгаєцького району. Загинули Кость Наглий-Ворон і 12 невідомих бойовиків, застрелився командир боївки Василь Заставецький «Гук».

24 квітня 1945 року - зіткнення ОУН з облавниками НКВС у селі Ігровиця Велико-Глибічовського району. Застрелився після тривалого бою районний військреферент Микола Тимочко «Ігор».

24 квітня 1945 року – бій повстанців з загоном «стрибків» у с.Янів (тепер «Долина») Теребовлянського району.

24 квітня 1946 року - повертаючись з навчання з м.Кременець  студент лісотехнікому Штонь Іван попав під облаву Вишневецьких енкаведистів. Не маючи плану вони вирішили оформити  по документах 16 річного юнака  бандерівцем, що ховається в криївках. Коли вели його до міцевої катівні то сильно били.  Юнак від побоїв у ночі помер.

24 квітня 1949 року - солдати військ МДБ знищили встановлені вночі 23 квітня на могилах борців за волю України хрест та вінки з написами “Героям Слава” у Зеленому і сусідньому с.Вікно Гусятинського району.

24 квітня 1974 року – у Нью-Йорку помер офіцер УГА, магістр права, суддя, громадський діяч, уродженець с.Плотича Козівського району Володимир Стеткевич.

24 квітня 2006 року – відбувся перший виступ тернопільського гурту Los Colorados (Лос Колорадос) і ця дата вважається днем його заснування. Засновниками гурту були Руслан Приступа (вокал), Ростислав Фук (гітара, вокал), Сергій Масик (бас-гітара, вокал). У своїх виступах хлопці представлялися, як гурт з села Тетильківці, хоча насправді більшість виконаців живе у Тернополі і лише Руслан Приступа живе у сусідньому з Тетильківцями селі. За словами виконавців, вони є засновниками нового стилю — «агро-алко-рок». Назва гурту нагадує про колорадських жуків, у піснях вони часто використовують сільськогосподарську тематику. Спочатку відомий у Тернополі, гурт здобув велику популярність у США, зокрема, завдяки виконанню відомої пісні Кеті Перрі «Hot N Cold»: кліп з виступом гурту передивилися в інтернеті понад 3,8 млн глядачів. У 2012 році їхній кавер на композицію «I Like To Move It» був заставкою під час трансляції футбольних матчів Євро-2012 на провідному німецькому телеканалі ZDF.

колорадоси
колорадоси

24 квітня за ініціативою Всесвітньої федерації демократичної молоді відзначається Міжнародний день солідарності молоді. Це свято з'явилося в міжнародному календарі в 1957 році для звернення уваги ЗМІ та державних органів влади до проблем молодого покоління.

Сьогодні заходи, присвячені цій події, об'єднують різні громадські молодіжні організації, профільні міністерства, муніципалітети та просто активних молодих людей, які прагнуть жити в здоровому і свідомому суспільстві.

Цей день націлений на створення сприятливих умов для самореалізації молодого покоління. Це стосується як матеріальної, так і духовної сфери життя молоді. Крім того, в рамках проведення заходів на честь цього свята, зазвичай згадують про необхідність дотримуватися прав молоді, сприяти поліпшенню якості життя молодих сімей, створювати спеціальні програми для підвищення житлових умов молоді та її професійного становлення. Саме на молоде покоління завжди покладаються найбільші надії щодо розвитку технічного та інтелектуального потенціалу.

\Міжнародний день солідарності молоді

Іменини сьогодні святкують Антип, Григорій, Яків.

Вибір читачів за тиждень

Відео