Віра Олександрович

Високу планку у мільярд гривень вже подолали на Тернопільщині

Гроші

Понад 1 мільярд гривень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) вже зібрали на Тернопільщині.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж січня-березня 2021 року суб’єкти господарювання з Тернопілля сплатили 1 млрд 44,5 млн грн ПДФО, що на 148,8 млн грн більше, ніж торік, - уточнюють у податковій. - З усієї суми надходжень до держбюджету платники спрямували 263,5 млн грн платежу. Місцеві скарбниці поповнилися на 781 млн грн. Сплата перевищила очікувані надходження на 1,1 та 1,5%, відповідно. Відтак держбюджет додатково отримав 2,8 млн грн, а бюджети наших громад - 11,3 млн грн.

Нагадаємо, платниками цього податку є як фізичні особи-резиденти, які отримують доходи з джерел їхнього походження в Україні, і іноземні доходи, так і фізособи-нерезиденти, які отримують доходи з джерел їх походження в Україні, а також податкові агенти.

- Цей платіж є одним із бюджетоформуючих дохідної частини місцевих скарбниць, - додають у податковій. - Так, по області частка ПДФО у надходженнях до місцевих бюджетів складає 70%, а в скарбниці Тернополя – 60%. При цьому, основну частину в надходженнях цього платежу займає оподаткування зарплати та інших доходів громадян. Тому протидія тіньовим процесам на ринку праці – одне із пріоритетних завдань податкової служби краю.

До речі, серед вжитих заходів – роз’яснювальна та контрольно-перевірочна робота, застосована до суб'єктів господарювання, де існують ризики виплати нелегальної зарплати та мінімізації сплати податкових платежів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео