Орест Сарматський

Смородиновий контабас стає новим трендом (Агроновини)

2501 (Copy)

Виробництво такого стародавнього українського напою як контабас нині набуває популярності серед українських ягідників та переробників цієї продукції.

Багато фермерів уже збирають сировину — смородинові бруньки.

Про це Kurkul.com розповів засновник компанії «Ромен-Фрут» Дмитро Самофалов із Сумщини.

- Багато хто з виробників смородини перелаштувалися не на виробництво ягід, а на виробництво й переробку бруньок смородини. Ця сировина дуже цінна в ресторанному бізнесі і зазвичай її використовують для приготування унікального напою контабас, — каже підприємець.

За словами Дмитра Самофалова, напій на основі смородинових бруньок стає дуже популярним у Європі, тому українські виробники швидко адаптуються під потреби цього ринку. Також листя смородини для виготовлення чаю активно закуповує Китай.

- Без належної кількості  вегетативної маси смородина не в змозі давати дуже хороший урожай ягід. Відтак ринок реагує на їх дефіцит відповідним ростом ціни. Якщо раніше закупівельна ціна ягід складала 0,6-0,8 $/кг, то через низку причин у минулому сезоні вона зросла до 2 $/кг, додав ягідник.

Як переконаний Дмитро Самофалов, «смородиновий бум» в українських виробників поки не досяг свого піку і попереду хороші перспективи.

Трьом областям України загрожує опустелювання

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів застерегли, що в трьох областях — Херсонській, Миколаївській та Одеській відбуватимуться процеси опустелювання.

Про це розповів голова ради старійшин Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Іван Биков Урядовому Кур’єру.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Аграрій додав, що Харківщині опустелювання поки що не загрожує, проте чимало фермерів області через посуху вже відмовилися сіяти ярі культури, та вирощують кукурудзу й соняшник.

- Цієї весни будемо сіяти лише пізні культури — кукурудзу й соняшник. Ярих у нашій сівозміні цього року немає через зміни клімату. Цьогоріч у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів застерегли, що в трьох областях — Херсонській, Миколаївській та Одеській відбуватимуться процеси опустелювання. Харківській області це поки що не загрожує, але зміни клімату в нас теж помітні. І ми повинні перебудовуватись і дивитися, що роблять країни, яких природні кліматичні зміни торкнулися раніше, — каже Іван Биков.

Коментуючи вартість посівної кампанії, аграрій зазначив, що цього року відчутно подорожчали добрива. Якщо торік селітра була 6,5 тис. грн/т, то цього року мінімальна ціна — 9,8 тис. грн/т. Ціна на солярку теж зросла: торік вона коштувала 16 грн/л, а нині — уже 22 грн/л.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео