Орест Сарматський

Експерт: виробництво молока-сировини в присадибному секторі відживає своє (Агроновини)

2701 (Copy)

Тенденція чисельності поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ), в тому числі і корів, в Україні залишається незмінною: за підсумками першого кварталу 2021 р знову скорочується поголів'я в присадибній секторі, проте наголошується все більше зростання частки і ролі промислового скотарства.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації виробників молока.

Станом на 1 квітня 2021 р загальне поголів'я ВРХ в Україні налічує 3,14 млн голів (на 6,4% менше аналогічної дати 2020 г.). З них 1,012 млн гол. містять в промисловому секторі (-1,9%) і 2,13 млн голів в господарствах населення (-8,4%).

Відзначається, що інформацію про збільшення чисельності промислового поголів'я худоби подали такі області: Київська (+ 10,3%; 82,3 тис.), Тернопільська (+ 5,1%; 32,9 тис.), Дніпропетровська (+1,7 %; 30,2 тис.). За аналізований період нарощування поголів'я великої рогатої худоби в господарствах населення не відбувалося.

– Чисельність худоби в присадибній секторі з року в рік стабільно скорочується, а через вимоги сьогодення і рух ринку в бік ефективного і якісного виробництва молока-сировини присадибна сектор, по суті, зживає себе. Залишається тільки виробництво для власних потреб сім'ї і для цінителів «домашнього молочка, – зазначає аналітик АВМ Яна Линецька.  

Домогосподарства, які вирішують зайнятися молочним скотарством як бізнесом, створюють міні-ферми і переходять в промисловий сектор.

Джерело: agroportal.ua

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Сезон ранньої капусти стартував пізніше торішнього: ціни не змінилися

Перші партії білокачанної капусти нового врожаю з'явилися на українському ринку. У поточному сезоні реалізація даної продукції почалася на 10 днів пізніше, ніж у минулому році.

Причиною цього стала пізня весна, через яку дозрівання цього овоча сильно затримується, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Як зазначається, зараз ранню капусту в невеликих обсягах пропонують із плівкових теплиць поодинокі господарства Закарпатської та Одеської областей.

Ціни на перші партії капусти нового врожаю на ринку поки варіюються в діапазоні 22-27 грн / кг ($ 0,79-0,96 / кг), що фактично відповідає рівню цін на перші партії цієї продукції в минулому сезоні.

Що стосується сегмента торішньої капусти, то попит на дану продукцію починає знижуватися, так само як і відпускні ціни.

Фермери, які мають у своєму розпорядженні досить великими запасами торішньої продукції, стурбовані перспективою подальшого зниження цін в даному сегменті.

У міру того як пропозиція ранньої капусти на українському ринку почне збільшуватися, а ціни на неї відповідно знижуватися, вартість білокачанної капусти торішнього врожаю може впасти фактично до її собівартості.

Джерело: agroportal.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео