Оксана Бучко

Як тернополянам захиститись від незаконних дій колекторів

181620843_301446881586622_3253501215339814495_n

Тернополяни, яких турбують колектори щовечірніми дзвінками у вихідні, отримали вихід із ситуації. Якщо раніше робота таких фірм жодним чином не регулювалась, то 12 квітня 2021 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості», який регулюватиме роботу колекторських компаній та допоможе захистити права споживачів кредитних послуг. Про це розповідають у центрі надання безоплатної правової допомоги в Тернополі. 

Норми закону чітко передбачають перелік випадків коли банки (кредитодавці) зможуть вдаватись до послуг колекторських компаній, а саме:

-колекторська компанія є юридичною особою, яка у передбаченому Законом випадку отримала ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту, та/або послуги з факторингу;

-колекторська компанія включена до Реєстру колекторських компаній, який адмініструється Національним банком України;

-між колекторською компанією та кредитодавцем укладено договір про здійснення врегулювання простроченої заборгованості;

-кредитодавець повідомив Національний банк України про укладення договору з колекторською компанією;

-кредитодавець розмістив на власному вебсайті чи/або у програмному застосунку, що використовуються для надання ним послуг, а також у місцях надання фінансових послуг споживачам інформацію про колекторські компанії, які діють у його інтересах при врегулюванні простроченої заборгованості.

-кредитодавець протягом 10 днів після залучення колекторської компанії повідомив споживача про це та надав інформацію про таку компанію.

Даний нормативно-правовий акт врегульовує не тільки професійну, але й етичну сторону роботи колекторських компаній.

Отже під час першого дзвінка до боржника колектор зобов’язаний повідомити наступну інформацію: повне найменування кредитора, особисте ім’я, прізвище та по-батькові, повне найменування компанії, яку представляє, правову підставу взаємодії та розмір простроченої заборгованості.

Також закон передбачає чіткий перелік дозволених способів взаємодії з боржником, а саме:

-безпосередньої взаємодії (телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі). Проведення особистих зустрічей можливе виключно з 9 до 19 години, за умови що особа, з якою здійснюється взаємодія, не заперечує проти проведення з нею зустрічі та попередньо надала згоду на особисту зустріч під час телефонної розмови або окрему письмову згоду на це. Місце і час зустрічі підлягають обов’язковому попередньому узгодженню;

-надсилання текстових, голосових та інших повідомлень через засоби телекомунікації, у тому числі без залучення працівника кредитодавця, нового кредитора або колекторської компанії, шляхом використання програмного забезпечення або технологій;

-надсилання поштових відправлень із позначкою «Вручити особисто» за місцем проживання чи перебування або за місцем роботи фізичної особи.

Законом заборонена неетична поведінка, яка може проявлятися у діях, що зазіхають на особисту гідність, права, свободи, власність споживача; введенні в оману щодо наслідків невиконання зобов’язання; шантажі; погрозах, телефонних дзвінках та зустрічах після 20-ї та до 9-ї години ранку у вихідні, святкові й неробочі дні; вимозі від близьких осіб споживача щодо взяття зобов’язання. Заборонено також збирати та обробляти персональну інформацію про графік роботи, місця відпочинку, інформацію з соціальних мереж, особисті фотографії тощо.

Якщо колекторської компанії порушують такі вимоги, тоді до кредитодавців або даної колекторської компанії можуть бути застосовані такі заходи впливу:

-письмове застереження;

-накладення штрафу;

-тимчасова заборона на здійснення врегулювання простроченої заборгованості;

-виключення відомостей про колекторську компанію з Реєстру колекторських компаній;

-тимчасове зупинення або відкликання ліцензії кредитодавця.

У випадку порушення кредитодавцем чи колекторською компанією законних вимог потрібно звернутися до Національного банку України для притягнення винних до відповідальності.

До слова, команда системи безоплатної правової допомоги в Тернополі вітає читачів «Терену» із світлим і радісним святом - Великоднем. Бажає щастя й радості, віри й добробуту!  Нехай великодній передзвін принесе любов і затишок у родину, щирість та добро у взаємини. Христос Воскрес!

181648377_322706859216685_5200465224942388650_n
181648377_322706859216685_5200465224942388650_n

Фото БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео