Віра Олександрович

Пацієнтам на Тернопільщині безкоштовно додому віддаватимуть кисневі концентратори 

Ярмоленко

На Тернопільщині отримали 492 нових кисневих концентратори. Це – оснащення для первинної ланки медицини. Купили його за кошти із державного бюджету.

Тими концентраторами зможуть користуватися пацієнти, яких після госпіталізації виписали додому, але ці люди не можуть поки що обходитися без кисневої терапії, повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації.

– Тернопільська область отримала 492 концентратори. Загальна вартість цього оснащення – 18 млн грн, – каже голова Тернопільської ОДА Володимир Труш. – Вказане медобладнання розділять між усіма центрами первинної ланки медицини у громадах Тернопільщини. Відтак люди, які перехворіли на COVID-19 чи хворіють нині у легкій формі, але потребують кисневої терапії, можуть взяти такий концентратор і користуватися ним вдома.

Як зазначає начальниця обласного департаменту охорони здоров'я Ольга Ярмоленко, використання таких кисневих концентраторів вдома дасть можливість суттєво розвантажити стаціонари.

– Хворих ми зможемо виписувати додому і вже там проводити реабілітацію, – уточнює пані Ярмоленко. – Усе – завдяки отриманим портативним кисневим концентраторам.

За її словами, пацієнти зможуть брати кисневі концентратори у безкоштовне користування. Відповідно, попередньо сімейні лікарі інструктуватимуть родичів чи самих пацієнтів, як правильно користуватися медичним обладнанням.

– Ситуація із захворюваністю на коронавірус у нашій області наразі стабілізувалася, – каже медик. – Наразі на лікуванні перебувають майже 7 тисяч хворих на COVID-19. У стаціонарах лежать 806 людей. Кисневої підтримки вимагають 707 пацієнтів. Окрім того, 19 людей – на апаратах ШВЛ. 

Вона зауважила, що негативний аналіз хворі зазвичай отримують на 10-12 добу від появи симптомів. Проте навіть після цього часто люди потребують подальшої кисневої підтримки. Наявність концентратора вдома – гарантує продовження лікування і одужання пацієнта.

– Ми ж знаємо, що COVID-19 впливає не лише на легені, він дуже негативно впливає на психосоматику, – додає Ольга Ярмоленко. – Хворі часто – збуджені, тривожні, а перебування вдома їм допоможе заспокоїтися. 

До слова, лікарі вже зможуть виписувати з лікарні пацієнтів, які мають сатурацію 80. Раніше такі люди мусили доліковуватися у стаціонарі, бо не могли обійтися без додаткового кисню. Подальше лікування контролюватиме вже сімейний лікар.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео