Орест Сарматський

Недільні подорожі Тернопільщиною: дива урочища «Червоне» (фоторепортаж)

Заставка01 (Copy)

Світ під час пандемії та запровадження карантинних обмежень, із певною ностальгією нині намагається різним чином нагадати туристам-мандрівникам про відомі і маловідомі, цікаві, «незаїжджені» місцини.

І поки боротьба з коронавірусом триває, повернімося до фотознайомств із мальовничими куточками України, зокрема – Тернопільщини.

Сьогодні помандруємо на південь області, в урочище «Червоне», де колись стояло таємниче місто Червоногород.

01 (Copy)
01 (Copy)

Його тепер не знайдете на жодній сучасній карті. Хіба що трапиться вам стара польська мапа чи поштівки XIX століття із зображенням Червоногородського замку – палацу.

І це перше диво - залишки отих двох палацових веж, які, ніби стомлені часом привиди височать у каньйоні річки Джурин, що пробила собі русло серед червоних порід каменю, звідки й пішла назва урочища – «Червоне».

02 (Copy)
02 (Copy)

За переказами, колись тут був дерев’яний замок, збудований руськими князями. Але у 1241 році його знищили монголо-татари. А згодом в долині та навколишніх пагорбах із густими лісами виникло поселення – Червоногород, що пізніше отримало статус «королівського міста» з Магдебурзьким правом.

03 (Copy)
03 (Copy)

04 (Copy)
04 (Copy)

Збудували тут і кам’яний замок, який не зберігся до наших часів. Зате, на його фундаменті звели палац, який мав вишукану терасу в італійському стилі та колонаду із шести кам'яних колон, а навколо облаштували  ландшафтний парк із фонтаном…

05 (Copy)
05 (Copy)

Та через століття, те, що не зруйнували війни, довершили байдужі до історії люди, розтягнувши палацові стіни на будівельні потреби…

Тут же, біля залишків палацу про ті часи нагадує й ще одна, колись граціозна споруда – костел, побудований у 1615 році в стилі пізнього ренесансу з елементами готики.

Свого часу ця сакральна пам'ятка дуже постраждала від пожежі, а згодом – і від вандалів, які десятиліттями руйнували храм.

І третє диво, що органічно вписалося у навколишній ландшафт урочища «Червоне». Це - Джуринський, він же – Червоногородський водоспад висотою у 16 метрів та 20-метровою  шириною. Він – найвищий водоспад у рівнинній частині України. Скидає свої води із цієї висоти трьома каскадами, потужність яких, зрозуміло, залежить від повноводдя річки Джурин.

07 (Copy)
07 (Copy)

Звідки ж взялося оце водяне диво? Одні кажуть, що цю водну окрасу створили будівничі Червоногородського замку-палацу, інші – що це, мовляв, ще справа рук турків, які, аби осушити річку, що заважала їм наступом взяти фортецю, змінили русло, підірвавши скелю, тому й утворився водоспад.

08 (Copy)
08 (Copy)

Ще дехто стверджує, що Джуринський водоспад – витвір самої природи і людського втручання тут нема. Зрештою, можна й запропонувати ще інші, свої версії, але для цього обов'язково треба побувати тут, в урочищі «Червоне».

Навіть у час пандемії, якій неповторна природа Дністровського каньйону протиставляє чисте повітря, джерельну воду і пахощі перших весняних квітів.

Отож, в дорогу, в урочище «Червоне», за здоров’ям і позитивними емоціями!

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео