Віра Олександрович

На Тернопільщині замість біоетанолу завод випускав незаконний спирт (фото)

1_1

Спиртовмісної продукції на 15 млн грн вилучили на одному з місцевих підприємств спиртової галузі працівники податкової міліції Тернопільщини.

Як повідомили у Головному управлінні ДФС в області, під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури припинили незаконну діяльність із виготовлення  підакцизної продукції на виробничих потужностях підприємства-виробника спирту, що перебуває у державній власності.

1_2
1_2

- Це підприємство, згідно із виробничою документацією, здійснювало виробництво спирту етилового, який у подальшому використовувало як сировину для виготовлення біоетанолу, а також продукції хімічного і технічного призначення, - розповідають податківці. - Втім, все виявилося не зовсім так.

Експерти пояснили: технологічний процес передбачає, що при виробництві біоетанолу та продукції хімічного і технічного призначення здійснюється денатурація спирту етилового. Тобто до спирту додають денатуруючі добавки (ацетон, бензин, гас та інші – прим.), перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України.

1_5
1_5

- Додавання таких добавок є необхідним для унеможливлення використання в подальшому цього спирту у харчовій промисловості, зокрема, для виготовлення алкогольних напоїв, - пояснюють податківці. - Однак, за результатами досліджень, проведених у ході досудового слідства, у зразках продукції, яку відвантажували на підприємстві, об’ємних часток денатуруючих добавок не виявили.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України (ПКУ) при реалізації спирту етилового неденатурованого ставка акцизного податку становить 126,96 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту. У той же час, при реалізації біоетанолу, а також спирту етилового денатурованого, який використовується для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, застосовується нульова ставка акцизного податку.

1_6
1_6

- Законодавством України також встановили, що оптова реалізація біоетанолу здійснюється на підставі ліцензії на його виробництво, вартість якої становить 780 грн на рік, - уточнюють фахівці. - Тоді як вартість ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим становить 500 тис. грн/рік.

За результатами санкціонованих обшуків, описали та вилучили підакцизну продукцію, вміст спирту у якій становить 96-98 об’ємних одиниць, орієнтовною вартістю 15 млн грн. Триває розслідування.

Фото надані Головним управлінням ДФС у Тернопільській області         

Вибір читачів за тиждень

Відео