Віра Олександрович

У деяких школах на Тернопільщині продовжать навчальний рік на кілька днів

Хома2

Святкування Дня останнього дзвоника у закладах освіти на Тернопільщині залежатиме від того, коли учителі «вичитають» учням всю заплановану навчальну програму. Натомість із датами проведення ЗНО-2021 – все чітко і ясно.

Про це сьогодні, 17 травня, повідомила начальниця обласного управління освіти та науки Ольга Хома.

Мушу зауважити, що у нас в цьому навчальному році значна кількість годин була вичитана у дистанційній формі,  каже освітянка. – Були заклади освіти, які йшли на повний карантин через те, що велика кількість працівників була хворою. Тоді «години» ніхто не читав. А в Законі «Про загальну середню освіту» чітко записано: навчальний план і навчальний рік у нас триває 175 днів. 

Як йдеться на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук», Ольга Хома через це звернулася до керівників навчальних закладів. Коли вони будуть призначати дату Останнього дзвоника, то мають подивитися і проаналізувати всі навчальні програми.

Тому сьогодні я не можу говорити чітко, в кого і коли відбудеться свято, уточнює вона. – Адже велика кількість закладів освіти на Тернопіллі вже погодила продовження навчання на 1-2 дні, для того, щоб «набрати» 175 днів. Відповідно, і рішення щодо оголошення дати свята Останнього дзвоника прийматимуть керівники закладів.

Перші тестування ЗНО-2021 відбудуться вже 21 травня, нагадує Ольга Хома.

Це будуть тести з хімії, каже вона. – Брати участь у цьому етапі оцінювання буде незначна кількість випускників. Тому на території нашої області діятимуть лише 2 пункти тестування, де підготують по 25 аудиторій. Наступне ЗНО – 24 і 25 травня. Це будуть іспити з іноземної мови, яку обрали абітурієнти. 

Ольга Хома також нагадала, що ЗНО цьогоріч включає у себе і державну підсумкову атестацію (ДПА). Але це діятиме лише для тих, хто бажає пройти таке визначення рівня знань, адже загалом ДПА в 11-х класах відмінили.

Усі пункти тестування, що діятимуть на Тернопіллі, будуть забезпечені дезінфікуючими засобами, засобами для обробки рук та поверхонь, додає вона. – Також медичні працівники, які там чергуватимуть, матимуть одноразові захисні халати. Окрім того, спеціальні щитки матимуть як медики, так і педагоги, які чергуватимуть при входах на пункти проведення ЗНО і прийматимуть документи в учасників. Звісно ж, всі будуть дотримуватися відповідних санітарних норм.

На Тернопільщині загалом створили 45 пунктів тестування. Тобто можливість скласти ЗНО-2021 буде у всіх, хто виявив таке бажання, наголосила пані Хома. До слова, контроль за дотриманням вимог карантину у пунктах тестування здійснюватимуть працівники управлінь Держпродспоживслужби. Саме вони й даватимуть усім рекомендації.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео