Чортківський міжшкільний навчально-виробничий комбінат суттєво оновиться?

DSC_2337

Чортківський міжшкільний навчально-виробничий комбінат розпочав свою роботу 44 роки тому. За цей час заклад випустив понад 12 тис. спеціалістів різних професій – швачки, токарі, автослюсарі, секретарі, продавці, оператори комп’ютерного набору, водії різних категорій тощо. Зрозуміло, що протягом чотирьох десятиліть ринок праці кардинально змінився. І спеціалісти, які були затребувані наприкінці минулого століття, зараз часто залишаються без роботи, або ж вимушені перекваліфіковуватися. 

Тому саме над напрацюванням найкращої моделі реорганізації міжшкільного навчально-виробничого комбінату зараз трудиться команда Чортківської міської ради. Безумовно, заклад, який успішно працював функціонував майже пів століття – повинен працювати і надалі, при цьому максимально відповідати сучасним потребам дітей.

З метою ознайомитись із напрацюваннями міської ради та висловити свою думку щодо майбутнього Чортківського міжшкільного навчально-виробничого комбінату до нашого міста прибув Валерій Дзюмблюк – завідувач кабінету професійної (професійно-технічної) освіти Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Тернопільській області.

DSC_2335
DSC_2335

– Чортківський комбінат – один із кращих у Тернопільській області станом на сьогодні. Також він відноситься до тих небагатьох установ, яким вдалось зберегти широкий спектр профілів! Адже практично всі такі ж заклади навчають лише на водіїв, у той же час в Чорткові – вибір професій величезний. Міжшкільні навчально-виробничі комбінати зараз набувають все більшого значення, адже технічні спеціальності як ніколи затребувані. Все менше професійних, для прикладу, зварювальників, токарів, слюсарів. Хоча чимало роботодавців готові платити хорошу заробітну плату таким спеціалістам. Тому вважаю, що ми спільними зусиллями повинні зберегти комбінат, попри те, що його утримання – це великий тягар для бюджету, – зауважив Валерій Дзюмблюк.

У свою чергу, голова Чортківської громади Володимир Шматько наголосив на тому, що перед колективом міжшкільного навчально-виробничого комбінату та керівництвом міської ради стоїть декілька важливих завдань, вирішення яких дозволить установі працювати ефективніше:

  • оновити перелік професій, котрі діти можуть освоювати у закладі, адже чимало із них вже давним-давно не актуальні, як-от оператор комп’ютерного набору;
  • встановлення обов’язкової символічної батьківської плати за навчання учнів у комбінаті, як це вже успішно діє у дитячо-юнацькій спортивній школі. Це стимулюватиме дітей дійсно відвідувати заняття, а не  лише «рахуватись у списку»;
  • краще працювати медійно, через засоби масової інформації повідомляти дітям та батькам про нові професії у комбінаті, про переваги та вигоду технічної освіти тощо;
  • вивчити можливість здійснювати на базі комбінату професійну підготовку та перекваліфікацію людей, котрі бажають змінити професію.

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео