Орест Сарматський

Українські аграрії захопилися вирощуванням лікарських та ефіроолійних культур (Агроновини)

1902 (Copy)

Дедалі більше українських фермерських господарств перекваліфіковуються на вирощування лікарських та ефіроолійних культур.

Справа ця доволі прибуткова, а культури на наших землях ростуть набагато краще, ніж деінде, пише SEEDS.

Про це розповідав Олег Коваленко, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач кафедрою рослинництва та садово-паркового господарства Миколавського національного аграрного університету під час вебінару, організованого фондом «ЛАСКА».

- Сьогоднішнє становище і в Україні, і у всьому світі диктує зміну пріоритетів у сільському господарстві. Зрозуміло, що неможна вирощувати одну пшеницю, чи соняшник. Сьогодні і невеликі фермерські господарства, і великі агропідприємства починають займатися новими культурами, нішевими, малопоширеними. Культурами, які використовують в якості прянощів, ефірної олії та олії в цілому.

Деякі господарства перекваліфікувалися або перекваліфіковуються відносно вирощування лікарських культур, ефіроолійних культур. На сьогодні ця група культур дуже цікава і дуже велика. Наші переробна, кондитерська, парфумерна промисловості наразі потребують продукції цих культур, каже експерт.

За його словами, сьогодні лікарські та ефіроолійні культури вирощують здебільшого приватні чи невеличкі фермерські господарства. Однак віднедавна появились на ринку вже і набагато більші гравці.

- На сьогоднішній день вже є і такі підприємства, які почали вирощувати ці культури на доволі великих площах: 20-50 гектарів, – зазначає Олег Коваленко. 

Сьогодні нараховується близько 3-х тисяч видів рослин, які мають у своєму складі ці пахучі масла. В промисловому виробництві використовують лише 200 видів рослин, розповів експерт.

Ціна на кожну з культур змінюється час від часу. Однак вирощування лікарських та ефіроолійних культур справа доволі прибуткова у всьому світі. Однак не скрізь ці культури ростуть так добре, як в Україні.

- Гісоп лікарський. Доволі цікава культура. В рослині міститься ефірна олія близько 1%. На відміну від лаванди використовується в заготівлі ефірної олії майже вся рослина. Урожайність цієї культури за даними складає близько 3,5 тонн з гектару зеленої маси. Ми висаджуємо рослини через півметра одна від одної. На наступний рік з однієї рослини маємо урожайність 2,8 кг. Ми збираємо навіть 3 рази цю культуру, а не 2, як лаванду. Урожайність гісопу лікарського на одному гектарі у 2-3 рази перевищує дані, які містяться у літературних джерелах. Це факт. І це без крапельного зрошення, – наголошує Олег Коваленко. 

Урбанфермерство – свіжі овочі та зелень, які завжди під рукою

1901 (Copy)
1901 (Copy)

Урбанфермерство може стати одним з інструментів, які допоможуть містам оговтатися від кризи, викликаної пандемією, і вирішити цілий комплекс проблем – як продовольчих, так і екологічних.

При цьому ООН заохочує включення програм з розвитку урбанфермерства в міські стратегії. У липні і вересні 2021 р. нові шляхи розвитку тренду будуть обговорюватися на Food Systems Summit – саміті продовольчих систем ООН.

Про це повідомила міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Катерина Звєрєва в коментарі Pragmatika.Media.

- Урбанфермерство (urbanfarming) розвивається у всьому світі через гостре бажання людей жити в більш гармонійному і екологічному середовищі, а не в кам’яних джунглях.

Зростаючий попит на здорову їжу  без вмісту хімікатів місцевого виробництва є одним з визначальних чинників зростання міського сільськогосподарського ринку. Швидке зростання населення, усвідомлене споживання здорової їжі і зростання доходу на душу населення є рушійними силами зростання світового вертикального сільськогосподарського ринку.

Розвитку міського фермерства в Україні в подальшому сприятимуть і інші світові тенденції – наприклад, до 2050 р. дві третини населення світу проживатиме в містах. Стрімка урбанізація стимулює тренди міського фермерства. За прогнозами, до 2026 року ринок міських промислових ферм досягне позначки $49,6 млрд.,- зазначає Катерина Звєрєва.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео