Олеся Поліщук

Відомому тернопільському діячу виповнюється сьогодні 90 років (фото)

a54ff2ea497e88d7

Відомому на Тернопільщині громадському діячу, політв’язню Ігорю Андрійовичу Олещуку виповнюється сьогодні 90 років.

Попри поважний вік, пан Ігор є активним учасником усіх подій, які відбуваються в області.

Вагомим є його внесок й у збереження історичної пам’яті, адже з часу заснування до сьогодні він залишається науковим співробітником музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

abec971fecd58717
abec971fecd58717

Як розповів Ігор Андрійович «Суспільному»,  він був в одній із цих 28 камер. Його заарештували в 17 років за допомогу повстанцям. Він написав щомісячний звіт і підписав його псевдо «Грушка». Коли викрили криївку і знайшли цей звіт, то за почерком легко знайшли автора.

- Мама передала мені покривало, передала сухарі, передала смалець. Вони мене роздягнули, викинули з горщика смалець, сухарі на те покривало, кинули мене на нього, потім згорнули разом з усім тим і занесли в третю камеру, – пригадує чоловік.

Тепер у цій камері експозиція про історію УПА.

- У камері сиділо 60 чоловік. Стояла «параша», яку раз на добу виносили. Не було ні нар, ні ліжок. Сиділи просто на бетоні.

22 листопада 1948 військовий трибунал засудив Ігоря Олещука на 25 років таборів суворого режиму. Покарання відбував на шахтах Воркути. Серед експонатів музею є текст його вироку. У таборах Ігор Андрійович відбув третину терміну.

- Ми приходили з шахти, поїмо і нас закривали в тюрмі. Почалися повстання. Ми казали, якщо ви хочете виконання плану, то зробіть нам нормальні умови.

Після таборових повстань і смерті Сталіна, Ігореві Олещуку зменшили термін покарання. Окрім важкої роботи на шахті та роботи таборовим фельдшером, він згадує й про приємні моменти.

- Коли вже зняли всі обмеження в 1954-1955 роках, ми вже почали ходити один до одного, обмінюватися. Вже мене почали вчити грі на гітарі мої колеги. Листи, які отримували з волі читали всі гуртом, збираючись вечорами, - розповів він.

Також Ігор Олещук є заступником голови обласної організації Спілки політичних в’язнів і репресованих, автором багатьох публікацій.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео