Віра Олександрович

Тернопіль, якого вже нема, Ірина Кошелінська «намалювала» нитками (фото)

Основне

Унікальну виставку відкрили у Тернопільській міській центральній бібліотеці. В експозиції – вишивані картини тернополянки Ірини Кошелінської.

Як повідомили на сайті міської ради, таку виставку ініціювали з нагоди найбільш етнічного свята – Дня вишиванки. Назва експозиції - «Місто на полотні». Адже відома майстриня вже має понад два десятки власноруч розроблених і вишитих картин, на яких жінка зобразила пам'ять про архітектурні пам’ятки Тернополя кінця XIX-початку XX століть. 

11
11

Нагадаємо, це - найбільша колекція вишитих картин про наше місто, причому побачити більшість творів можна було під час кількох попередніх виставок. Як пояснила сама майстриня художньої вишивки, Тернопіль на її полотнах особливий – такий, яким він існує хіба що в пам’яті старожилів і на архівних світлинах.

- Мої вишивки треба споглядати з певної відстані і правильного кута, - пояснює Ірина Кошелінська. – Тоді помітним стає 3D-ефект. Коли я працюю над цими картинами, то сама оцінюю так роботу. Траплялося, я навіть випорювала деякі фрагменти, якщо вони мене не задовольняли. Це – дуже копітка робота.

У кожній картині пані Ірини - тисячі хрестиків і вправно підібрана гамма кольорів і відтінків, що відтворюють атмосферу давнини і створюють ілюзію, ніби ми дивимося на фотографію. Власне, основою для майбутніх робіт якраз і ставали архівні світлини, які потрапляли до рук вишивальниці. 

22
22

До слова, виставка робіт «Місто на полотні» у центральній бібліотеці, що на вул. Руській, 31, функціонуватиме впродовж 2-х тижнів.

Фото зі сторінки Ірини Кошелінської у соціальній мережі «Фейсбук» і сайту міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео