Віра Олександрович

У Тернополі вимагають негайно створити Ставку Верховного Головнокомандувача (фото)

Чашка

Звернення щодо запровадження невідкладних заходів, спрямованих на посилення обороноздатності України, підтримали у Тернопільській обласній раді сьогодні, 26 травня.

Представляла це питання колегам керівниця фракції «Свобода» Марія Чашка. Врешті вона отримала 56 «за». Нагадаємо, на 2-ге засідання 2-ї сесії обласної ради запланували чимало важливих питань. До роботи депутати взялися о 10:30. Закрили засідання після того, як у залі зареєстрували відсутність кворуму – лише 12 обранців краян. Коли депутати зберуться знову, поки що невідомо.

Президія
Президія

Отже, у тексті звернення до керівництва країни, зокрема, йшлося (цитуємо): «…Упродовж останніх місяців Москва концентрує на кордонах України найбільше з 2014 року угруповання своїх військ, демонструючи наміри продовжити вторгнення в Україну, а московські політики напряму погрожують геноцидом щодо українців. У цей час все суспільство має бути єдиним у готовності відбити можливий московський наступ, в якій би частині України він не відбувався. Бо Росія не збирається на цьому зупинятися. Як заявив Путін, вона сама буде проводити «червоні лінії» і «швидко, асиметрично і жорстко» карати за їхній перетин. Жоден «мирний план» не гарантує непереможність нашої держави — лише негайні конкретні кроки влади, спрямовані на захист Нації та держави».

Дерутати1
Дерутати1

Враховуючи викладене, депутати Тернопільської обласної ради закликали: - запровадити воєнний стан на окремих територіях Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Посилити патрулювання кордонів з Білоруссю та Придністров’ям; - створити Ставку Верховного Головнокомандувача; - оголосити проведення загальної мобілізації та провести повномасштабні навчання у безпосередній близькості до північного, східного і південного кордонів України. До навчань залучити резервістів, демобілізованих учасників бойових дій і бійців добровольчих батальйонів; - провести мінування на всіх напрямках можливого наступу московських військ, насамперед - акваторій Азовського і Чорного морів, Північно-Кримського каналу; - розірвати дипломатичні стосунки та всі договори з Російською Федерацією, вислати дипломатів і закрити державний кордон із РФ (перемовини з державою-агресором вести винятково через міжнародних посередників)…; - терміново офіційно звернутися до США та Великої Британії як держав-гарантів України за Будапештським меморандумом - щодо поставок летального озброєння, у тому числі - важкого, укласти з ними двосторонні договори про військову допомогу; - звернутися до США про надання Україні статусу Основного союзника поза НАТО (MNNA); - у разі відмови держав-гарантів розпочати проведення міжнародних консультацій щодо відновлення ядерного статусу України; - невідкладно провести позачергову сесію парламенту і ухвалити закони про територіальну оборону України (№4504 від 16.12.2020 р.), про цивільну зброю та боєприпаси (№4335-1 від 24.11.2020 р.), про встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм (№2549 від 06.12.2019 р.), про деокупацію і про збільшення військового збору для олігархів (№2252-1 від 25.10.2019 р.); - внести зміни до Державного бюджету України з метою збільшення державного оборонного замовлення; - знищити промосковську п’яту колону.

Депутати2
Депутати2

Окрім того, депутати закликали всіх українців бути пильними та готовими в будь-який момент дати відсіч ворогу на всіх ділянках. Принагідно на сесії привітали Івана Батога із фракції «Батьківщина». Виявилося, саме сьогодні, святкували 18-ту річницю з дня утворення Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку, де він служить.

Фото з трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео