Орест Сарматський

Вчені виростили насіння, яке зберігалося 142 роки (Агроновини)

2601 (Copy)

У рамках експерименту, що тривав понад сторіччя, вчені з Університету штату Мічиган висадили насіння, яке зберігалося 142 роки. 

Тільки 11 з них проросло.

Експеримент почав у 1879 році американський ботанік Вільям Джеймс Біл. Він зібрав кілька тисяч насінин різних рослин, помістив у пляшки та закопав. Учений хотів перевірити, чи зможуть вони прорости за кілька років чи десятиліть.

Біл планував, що одну з 20 пляшок вчені викопуватимуть раз на 5 років, щоб висадити та перевірити, скільки проросло. Пізніше його наступники вирішили збільшити цей період до десяти років, а з часом пляшки стали викопувати раз на 20 років.

Останню пляшку викопав доцент кафедри ботаніки в Університеті Мічигану Девід Лоурі і четверо його колег 15 квітня 2021 року.

До початку травня проросло 11 насінин, десять з них належать квітці “дивина тарганяча” (Verbascum blattaria), яку завезли до Північної Америки на початку ХІХ сторіччя.

При цьому, на думку вчених, ця рослина не мала бути у пляшках: на їхню думку Біл планував залишити інший вид — дивину ведмеже вухо (Verbascum thapsus L). Насіння останнього було у перших восьми пляшках, однак тільки кілька рослин цього виду проросли через 20 років зберігання.

На думку дослідників, така здатність “дивини тарганячої” до виживання може бути корисною, оскільки, якщо вона вижила після 142 років у пляшці під землею, то її можна використовувати для відновлення земель.

Тепер вчені планують продовжити експеримент, підготувавши і закопавши власні пляшки.

 Джерело: www.seeds.org.ua

2602 (Copy)
2602 (Copy)

В Україні конфіскували першу партію горілки з чорнобильських яблук

Першу партію «самогону», який компанія Chernobyl Spirit виготовила з яблук, вирощених неподалік Чорнобильської АЕС, конфіскували українські спецслужби.

Загалом у партії було 1500 пляшок алкогольного напою під назвою Atomik.

У компанії кажуть, що офіцери конфіскували їх з лікеро-горілчаного заводу в Карпатах та доправили у прокуратуру у Києві. Підприємці запевняють, що вона була призначена для Великої Британії та мала відповідні акцизи.

За словами виробників, цей спирт — це перший споживчий товар Чорнобиля після ядерної катастрофи 1986 року. Зараз вони очікують результатів розслідування українських спецслужб, але кажуть, що «поняття не мають», чому вантаж, призначений для Великої Британії, був вилучений.

— Схоже, вони звинувачують нас у використанні підроблених українських акцизних марок. Але це не має сенсу, оскільки пляшки призначені для ринку Великої Британії чітко позначені чинними акцизними марками цієї країни, — каже професор Джим Сміт, вчений, який багато років вивчав зону відчуження, перш ніж разом з українськими колегами заснував компанію Chernobyl Spirit.

Українські правоохоронці наразі це не коментували.

Соціальне підприємство, яке виготовляє Аtomik, управляється вченими, які працюють в Чорнобильській зоні відчуження. У їхнє дослідження входило вирощування експериментальних культур, щоб з’ясувати, чи можна використовувати зерно та інші продукти харчування, вирощені в цій зоні, для виробництва продуктів, безпечних для вживання.

Компанія з 2019 року удосконалювала свій рецепт, щоб зробити спирт з яблук. Ці яблука вирощують в безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС, де сільське господарство все ще сильно обмежене.

Компанія обіцяє використовувати частину свого прибутку для допомоги громадам в Україні, які все ще страждають від економічних наслідків ядерної катастрофи.

 Джерело: www.seeds.org.ua

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео