Віра Олександрович

Київ підвів: через виплати ветеранам громада Тернополя могла втратити понад 144 млн грн (фото)

Сулима

«Програму виконання рішень про стягнення коштів з виконавчих органів міської ради на 2021- 2023 рр.» затвердили у Тернополі. Це мало б врятувати міську територіальну громаду від втрати понад 144 млн грн. 

Сталося це на сесії Тернопільської міської ради 28 травня. Доповідав з цього важливого питання начальник міського управління соціальної політики Володимир Сулима.

– Чинне законодавство передбачає цілий ряд виплат для учасників бойових дій та інших пільгових категорій населення, які мають право на їхнє отримання, – пояснював він депутатам. – Однак коштів, які треба виплатити, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 03.08.2011 р., Уряд заклав значно менше, ніж цього потребують жителі нашої громади.

Депутати1
Депутати1

Саме тому, за словами Володимира Сулими, і потрібна Програма, що не виправить ситуацію, але дозволить уникнути кризи.

– Кожен, хто має право на виплату, може звертатися у суд і отримувати виконавчий припис про стягнення вказаних коштів, – додає він. – Це – досить значні суми, яких у бюджеті громади немає. Відповідно, є ризики блокування рахунків управління соціальної політики і невиконання нами своїх функцій.

За словами чиновника, на території Тернопільської громади проживають майже 6000 ветеранів Другої світової війни, АТО/ООС, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих і представників інших пільгових категорій населення. Кожен із них до 5 травня мав право на отримання разової грошової допомоги. Щорічно у міському управлінні соціальної політики проводили виплати в розмірах, що встановлені Кабінетом Міністрів, та у межах суми, виділеної із державного бюджету на ці потреби.

Надал
Надал

– На жаль, передбачена державою сума на ці виплати є значно меншою за необхідну і не відповідає встановленим Законам, – уточнив під час засідання міський голова Сергій Надал. – У результаті, ветерани звертаються у суди. Проте головним відповідачем за позовам ветеранів війни виступає не Міністерство соціальної політики, яке є головним розпорядником коштів, а нашу управління соціальної політики. Наслідки можуть бути критичні…

Так, наразі у судах вже прийняли понад 200 рішень на користь позивачів. Причому число таких справ із кожним днем зростає. Тож вже є реальна загроза блокування рахунків управління соціальної політики. За найгіршого сценарію, чиновники незабаром не зможуть здійснювати виплати іншим категоріям громадян.

– Лише в межах одного такого виконавчого провадження з місцевого бюджету забирають 24 тис. грн, – уточнює Володимир Сулима. – Зважаючи на те, що у нас є близько 6000 осіб, які мають право на виплати щорічно до 5 травня, врешті громада може втратити понад 144 млн грн.

Натомість, завдяки «Програмі виконання рішень про стягнення коштів з виконавчих органів Тернопільської міської ради на 2021-2023 рр.», у громаді передбачили мінімальну суму на виконавчі провадження, яку судові виконавці зможуть стягувати з місцевого бюджету до державного задля виконання такого судового припису. Не дивно, що це непросте рішення на сесії ухвалили більшістю голосів.

Депутати2
Депутати2

До речі, того дня на сесії також заслухали звіт про виконання бюджету Тернопільської МТГ і ухвалили Концепцію розвитку цифрових компетентностей жителів громади.

Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільська міська рада у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео