Орест Сарматський

Незабаром овочі істотно подешевшають: експерти розповіли коли саме це станеться (Агроновини)

3101 (Copy)

Відчутний обвал цін на овочі в Україні почнеться не раніше, ніж з середини червня.

Про це розповів експерт Економічної дискусійного клубу Олег Пендзин.

– Зазвичай ціни на продукти (на овочі – ред.) Починають обвалюватися, коли на ринок починає надходити продукція українських виробників з відкритих ґрунтів. До цього моменту на ринку превалює імпорт та продукція з теплиць, а там інша собівартість. 

З середини червня до нас почне надходити продукція зі східних і південних областей, а також з Закарпаття і, як наслідок, ціни спочатку зупиняться, а потім покотяться вниз. Це стосується всіх овочів, – заявив він.

Він також додав, що в середині червня закінчаться весняно-польові роботи і буде зрозуміло, який урожай ми отримали.

– Якщо з урожаєм все буде добре, то ціни на продукти стабілізуються і рости не будуть. Якщо ситуація з урожаєм буде погана, як в минулому році, то зростання цін буде досить серйозним у другому півріччі, – зазначив експерт.

Також, за його словами, до середини червня олія точно не буде падати в ціні.

Джерело: www.seeds.org.ua

3102 (Copy)
3102 (Copy)

В Україні значно подорожчали крупи

За січень-травень в Україні крупи подорожчали 0,9-3,59 грн/кг. Найбільше додала в ціні гречка — з 37,43 до 41,02 грн/кг. Також дорожчим стало пшоно — на 0,9 грн/кг. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

За словами першого віцепрезидента Торгово-промислової палати України Михайла Непрана, в Європі немає культури споживання гречки, тому вона не є експортноорієнтованим товаром, а лише для внутрішнього споживання.

Через це українські аграрії в останні роки вважають за краще займатися вирощуванням більш рентабельних і орієнтованих на експорт культур (пшениця, кукурудза, соняшник і т.д.). Оскільки попит всередині країни є, а гречки ми вирощуємо все менше, нам доводиться її ще й імпортувати.

Джерело: kurkul.com

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео