Орест Сарматський

На Тернопільщині поліетиленових пакетів може стати значно менше

39064bc1390cdc6293d87b0bfa49819bf35ee406 (Copy)

Верховна Рада у вівторок, 1 червня, на повторному другому читанні ухвалила проект закону № 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Таке рішення підтримало 297 народних депутатів, передає УНН.

– Документ передбачає заборону розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Водночас заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів, глибиною до 345 міліметрів, довжиною до 450 міліметрів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка, – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що пластикові пакети, що не відповідають встановленим вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі.

Такі вимоги не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети за параметрами, зазначеними вище.

Згідно з документом, суб’єкти господарювання, винні у порушенні законодавства щодо обмеження обігу пластикових пакетів на території України, несуть відповідальність згідно із законом.

Довідково. Як стверджують автори законопроекту, щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Всього близько 6% від їх загального числа пізніше були направлені на переробку. В Україні на людину щорічно доводиться більше 500 викинутих поліетиленових пакетів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео