Оксана Бучко

Тернополянам готові допомогти захистити права у сфері земельних відносин

193725859_301665634882755_5928200282460518229_n

Упродовж останніх місяців досить часто звучать питання, що стосуються ринку землі. Із липня 2021 року набуде чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». З метою посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин фахівці системи безоплатної правової допомоги забезпечують роботу консультаційних пунктів у приміщеннях громад, у відділеннях стаціонарного догляду для постійного чи тимчасового перебування та громадських організаціях.

За їхнім аналізом, найбільш актуальні питання у сфері земельних правовідносин, які цікавлять громадян є:

-визнання права власності на земельну ділянку, яка входить до складу спадщини за відсутності правовстановлюючих документів;

-встановлення меж земельної ділянки;

-визнання права власності на земельну ділянку за набувальною давністю;

-безоплатна приватизація земельних ділянок;

укладення та розірвання договору оренди земельної ділянки;

-зміна цільового призначення земельної ділянки;

-порядок відновлення втрачених документів, що підтверджують право власності на землю;

користування та усунення перешкод користування земельною ділянкою.

Про актуальність теми земельних правовідносин свідчить сама кількість звернень, які надходять до центрів з надання БВПД. Якщо впродовж цілого 2020 року за отриманням безоплатної правової допомоги по земельних питаннях звернулись 1556 громадян, то за перші п’ять місяців 2021 року цей показник сягає 716 осіб. Саме стільки клієнтів отримали безоплатну первинну та вторинну правову допомогу у Кременецькому, Тернопільському та Чортківському місцевих центрах та бюро правової допомоги.

Фахівці системи БПД в регіоні постійно проводять правопросвітницькі заходи в рамках програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»: зокрема з січня по травень цього року їх проведено понад 80 для різних груп учасників: від власників земельних ділянок до державних реєстраторів органів місцевого самоврядування.

Для покращення доступу громадян до безоплатної правової допомоги працівники місцевих центрів та бюро правової допомоги забезпечили роботу майже 100 мобільних пунктів доступу у сільській місцевості. Такі виїзди дають можливість звернутися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги громадянам, які не мають змогу відвідати бюро правової допомоги чи місцевий центр.

Важливим аспектом інформування громадян про свої права стало розміщення на території області соціальної реклами – тисячі людей дізналися про систему безоплатної правової допомоги та права у сфері земельних правовідносин завдяки органам місцевого самоврядування та небайдужим підприємцям які безоплатно надали площі для розміщення соціальної реклами (білборди та сітілайти).

Виникли правові питання – безоплатна правова допомога завжди поруч!

Фото БПД 

Вибір читачів за тиждень

Відео