Віра Олександрович

Професійні прощі відновили у відомому духовному центрі на Тернопільщині (фото, відео)

Професійні прощі у звичному форматі відновили у Марійському духовному центрі «Зарваниця», що на Тернопільщині. Перша така молитовна зустріч відбулася вчора, 6 червня. 

Нагадаємо, через карантин подібні заходи впродовж усього 2020-го і початку 2021 року відбувалися лише онлайн. Тобто особисто у святому місці перебувала незначна кількість прочан, а решта вірян стежили за службою через трансляцію в мережі Інтернет. У такий спосіб, завдяки технічним засобам торік проводили навіть Всеукраїнську прощу, яку зазвичай у липні особисто відвідували близько 100 тисяч вірян з усієї України і навіть світу.

Духовний центр
Духовний центр

Отже, 6 червня на спільну молитву приїхали працівники медійної сфери Тернопільщини. Проща відбувалася з нагоди професійного свята. Зустрічала гостей Анна Зварич, яка нині є заступником начальника обласного управління освіти, але на волонтерських засадах продовжує організовувати професійні прощі до духовного центру.

Журналісти
Журналісти

Духовна мандрівка розпочалася у парафіяльному храмі Пресвятої Трійці і Покрови Пресвятої Богородиці, де з журналістами зустрівся декан Зарваницький отець Володимир Топоровський.

Він ознайомив паломників з історією виникнення відпустового місця. Після спільної молитви перед чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої учасники рушили до Марійського духовного центру.

Проща
Проща

Власне, ця професійна проща проходила за традиційним планом. Головною подією паломництва стала Архиєрейська Божественна Літургія. Через карантинні вимоги Служба Божа відбувалася на вулиці. Очолив її архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк.

– Нагадую усім: в Україні йде війна, – каже владика. – Гинуть кращі сини і дочки українського народу. Я заохочую всіх ввечері, о 21:00 всією родиною стати до молитви, просити щиро Пресвяту Богородицю – покровительку України, щоб Вона відвернула війну, щоб припинилася та хвороба (коронавірус – прим.)…

Принагідно архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський закликав усіх жінок народжувати не менш як трьох дітей, бо в Україні останнім часом значно зменшилося населення. Мовляв, про 52 мільйони вже ніхто не говорить. Хоч би 30 дійсно було. Тож лише збільшенням народжуваності, на думку митрополита, ми зможемо зберегти націю.

Згодом у каплиці над джерелом освятили воду. Її міг набрати у посудину і відвезти додому кожен охочий. Святинями Марійського центру і на Хресній дорозі працівників медіа супроводжував диякон Андрій Люшняк. Завершилася проща в Українському Єрусалимі.

Єрусалим
Єрусалим

Тепер такий маршрут можуть пройти представники різних професій. Вже у червні у Зарваниці чекають Аграрії Тернопільщини, а також Марійські дружини. У липні, якщо епідемічна ситуація не погіршиться, проведуть Всеукраїнську Прощу, присвячену року священичого покликання. Власне, повний графік таких молитовних заходів із об’єктивних причин ще узгоджують .

До речі, у Марійському духовному центрі «Зарваниця» готують до відкриття нові святині, зокрема, Будиночок Матері Божої. Тож незабаром прочани матимуть ще кілька місць, де їм не завадять молитися і шукати спокій для своєї душі.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео