Віра Олександрович

Як стару колгоспну контору на Тернопільщині перетворили на унікальний музей (фото, відео)

Основне

«Пильно стежити треба лише тоді, коли приїздять групи школярів 3-6-го класу. Ось вони - дійсно можуть щось поламати. Ті діти відриваються на повну!» - жартуючи, розповідає про своїх гостей потомствений музикант Петро Катола.

Нагадаємо, саме він разом із іншими родичами створив у селі Ішків (колись Козівського, а тепер - Тернопільського району – прим.) унікальний приватний музей автентичних музичних інструментів. Установа, розміщена у приміщенні старої колгоспної контори, має цілком логічну назву - «Камертон».

Камертон
Камертон

Ви можете не повірити, але у кількох кімнатах музею можна оглянути, потримати у руках і навіть пограти на більш як 2-х сотнях найрізноманітніших інструментів iз понад 80-ти країн світу. Є тут - і духові, і ударні, і смичкові, причому серед них трапляються старовинні та рідкісні. Що цікаво, Петро Катола і його син вміють грати на більшості із представлених у колекції!

Є у колекції – барабани, цимбали, саз, лютня, баяни, гітари, бандури, скрипки, мандоліна, арфа і навіть тибетські «співаючі» чаші, які використовують для оздоровлення. Орган, звісно, у такому приміщенні не поміститься, а от фісгармонія там точно є.

- Все добре. Звучить гарно. Але! Щоб грати на цьому інструменті, треба мати дуже міцні ноги, - продовжує жартувати власник музею. 

Розповідати про кожен свій експонат власник може довго і з насолодою. 

Має Петро Катола і такі інструменти, про які українці, можливо, й не чули: калімба з Африки, діджериду з Австралії, дутар – з Близького Сходу… Але найголоснішим, напевно, є шофар — єврейський ритуальний музичний інструмент (на головному фотоприм.). Легенда каже, що саме так лунатимуть сурми, що сповіщатимуть про кінець світу.

Терменвокс, до речі, — один із перших електричних музичних інструментів. На ньому грають, не торкаючись. І це виглядає майже магічно.

Не приховує чоловік свого захоплення музичними інструментами з Індії. Ба більше, музиканти із цієї країни – унікальні віртуози.

До речі, власник свою колекцію постійно поповнює. Каже, що нові експонати часто привозить із різних країн сам. Але останнім часом збагачують колекцію також його знайомі та друзі. 

Отже, хочете влаштувати цікавий вікенд для своїх дітлахів, мрієте про екскурсію для школярів чи просто їдете до Зарваниці, не минайте Ішків. Де розташований музей – підкаже будь-хто у селі.

Довідка. Адреса музею «Камертон»: с. Ішків, Купчинецька ОТГ, Тернопільська обл. Контактні номери телефонів: 097-262-29-94, 097-262-29-92. На відвідувачів очікують: - легенди та правдиві історії виникнення музичних інструментів; - колекція автентичних інструментів різних народів світу; - вислови відомих людей про музику; - наукові факти про психотерапевтичний вплив музики на організм людини.

44
44

33
33

22
22

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео