Віра Олександрович

Тернопіль 12 і 13 червня хоче показати приклад всій Україні

Довженка

Пройти імунізацію проти COVID-19 жителі Тернопільщини зможуть у вихідні, 12 і 13 червня. Тимчасовий Центр масової вакцинації працюватиме за адресою: просп. Злуки, 45.

Медики прийматимуть охочих за «живою» чергою із 9:00 до 16:00. Тобто режим роботи буде таким же, як і минулого тижня, повідомив голова Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Труш. Власне, на такий крок пішли тому, що 5 і 6 червня була висока активність населення щодо вакцинації. Щепитися встигли близько 800 людей.

- Друзі, у ці вихідні в Тернополі знову працюватиме Центр масової вакцинації проти COVID-19, - каже він. - Отримати щеплення зможуть усі, хто попередньо зареєструвався через додаток «Дія». Імунізацію проводитимуть вакциною СoronaVac, яка пройшла сертифікацію і погоджена ВООЗ.

Очільник ОДА нагадав, що подібні Центри вже працювали у містах-мільйонниках. Втім, Тернопіль усе одно втілив свого роду експеримент.

- Не втомлююся повторювати, що Тернопіль готовий прогресувати і розвиватися, - каже він. – Ми не боїмося відповідальності, хоча розуміємо, що у нас – всього близько 300 тисяч населення. Тобто ми плануємо працювати доти, поки не щепимо всіх людей, які мають таке бажання.

До слова, цей Центр не припиняв роботу впродовж тижня. Проте в цей час вакциною Pfizer щеплювали освітян і медиків. Їх запрошували на вакцинацію на певну годину, щоб не було скупчень.

- Важливо, що ніхто із тих, хто прийшов у Центр минулих вихідних, не пішов додому ні з чим. Усі, якщо у них не було протипоказань, отримали першу дозу вакцини, - стверджує Володимир Труш. – Ми були першими, хто втілив це в Україні. Тепер у нас переймають досвід. Тобто у приміщенні відразу працювали сімейні лікарі та адміністратори програми «Міст», через яку вносять дані пацієнтів. Тому люди, які не мали реєстрації у «Дії», відразу могли це зробити.

Окрім того, фахівці відразу допомагали тим краянам, які не уклали декларацію із сімейним лікарем, а тому досі не були зареєстровані у системі. Вистачало паспорту, щоб все оформити і вакцинуватися. Не дивно, що у минулі вихідні в Тернополі на щеплення прийшли навіть жителі інших міст України. Їм також не відмовили.

- Ми також хочемо відкрити подібний Центр вакцинації у Чорткові, - додає очільник. – Адже розуміємо, що з півдня Тернопільщини, скажімо, із Заліщицького району, їхати до Тернополя – далеченько, а кількість населення там – значна. Також Центри, за потреби, можна буде відкрити у Кременці чи Бережанах.

Принагідно Володимир Труш запевнив усіх, що вакцини в області – достатньо. Адже для нас дуже важливо, щоб до осені в області утворився той колективний імунітет, що не дозволить розгорнутися черговій масовій хвилі COVID-19.

Фото «Терену» і зі сторінки Володимира Труша

Вибір читачів за тиждень

Відео