Орест Сарматський

Дивовижні килими можна побачити у замку на Тернопільщині (фото)

Заставка004P (Copy)

Унікальну колекцію вишитих килимів зібрали в Національному заповіднику «Замки Тернопілля»

Як повідомляє «Тернопільське земляцтво», у фондах заповідника налічується 25 вишитих килимів, які датуються переважно кін. ХХ ст. Надходження килимів: міста Тернопіль і Збараж, села Шельпаки, Верняки, Базаринці, Залужжя, Підгороднє, Великі Вікнини, Травневе, Шили.

- Наприклад, килим, вишитий пані Марією Кізь у 1924-25 рр. Орнамент рослинно-геометричний. В обрамленні кайми, що являє собою зірчасті квіти в ромбах, зображено герб ЗУНР – коронований лев, що стоїть на задніх лапах, а передніми впирається у вершину гори. У верхній частині герба зображений тризуб, нижче стилізоване сонце, від якого відходять промені у вигляді прямих ліній та квітів.

- Ще один килим – вишитий кольоровими нитками (60-70-і рр. ХХ ст.) в техніці «хрестик», з цікавим геометричним орнаментом: у центрі зображено один ромб, по обох боках – по одному меншому ромбу. По периметру – ламані лінії, по кутках теж ромби та лінії, - розповідає  наукова співробітниця Національного заповідника «Замки Тернопілля» Марія Вільгій.

Привертає увагу і килим, вишитий кольоровими нитками (60-і рр. ХХ ст.) в техніці «хрестик», орнамент – антропоморфний, зооморфний, геометричний, рослинний. На блакитному фоні зображено козака верхи на коні, навпроти нього стоїть дівчина і напуває коня з маленького відеречка. Зверху зображено квіти з листками і пуп’янками, по периметру – кайму з ромбів, трикутників, зубчастих ліній.

Ці та інші зразки народного килимарства можна оглянути у Національному заповіднику «Замки Тернопілля».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео