Віра Олександрович

Лікарню №3 у Тернополі не закриватимуть, але стиль роботи вже змінили

Лікарня_3

Плани щодо оптимізації мережі медичних закладів, де надалі лікуватимуть хворих на коронавірус, стривожили тернополян. Тож містом відразу поповзли чутки про закриття лікарні №3.

Журналіст «Терену» звернувся за роз’ясненням до начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василя Даньчака.

- Якщо конкретно – закрити повністю лікарню, то ніхто цього робити не буде, - каже він. – Тобто ця лікарня не закривається, але продовжує свою роботу у звичному режимі, тобто як нековідна медична установа.

Він підтвердив, що, відповідно до розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної медико-біологічної ситуації з приводу COVID-19, а також – за наказом обласного департаменту охорони здоров’я, на Тернопіллі відбулися зміни у мережі закладів охорони здоров’я, які були визначені для лікування хворих із коронавірусом.

- Нагадаю, загалом в Україні було розгорнуто близько 600 закладів для надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19. Зараз ми маємо різке падіння кількості таких пацієнтів, тому такої мережі вже не потрібно, - пояснює Василь Даньчак. – Відповідно, запровадили зміни. У Тернополі для надання стаціонарної допомоги коронавірусним хворим залишили дві опорних лікарні для дорослого населення: лікарня швидкої допомоги і лікарня №2, а також – міську дитячу лікарню, оскільки там отримують допомогу хворі діти із усієї області.

Підхід до лікарні №3 – інший. Цей заклад свого часу був госпіталем для лікування хворих на COVID-19, але тепер він повернувся до звичної роботи, адже останні ковідні пацієнти звідти виписалися ще у кінці травня.

- Лікарня №3 нині надає планову стаціонарну допомогу по хірургічній, і терапевтичній патології, - пояснює медик. – Окрім того, там можна отримати реабілітаційну допомогу. Зокрема, такою послугою можуть скористатися тернополяни, які отримали ускладнення після COVID-19. Направлення можна отримати у свого сімейного лікаря.

До слова, лікарня №3 тепер належить до так званих закладів «другої хвилі». Тому, як тільки опорні лікарні будуть наповнені хворими із коронавірусом на 60%, вийде розпорядження про її перетворення знову на ковідний госпіталь.

Цю інформацію підтвердили у Департаменті охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації. Виявилося, в області дійсно скоротили кількість медичних закладів, що приймають хворих на COVID-19, тому під таких пацієнтів залишили 790 ліжок – близько 50% від загальної кількості (було – 2 383). Зауважимо, 719 із них - забезпечені киснем: 457 – централізовано і 262 – концентраторами. Загалом, із ковідними відділеннями залишилося 7 лікарень: КНП «Заліщицька центральна міська лікарня», КНП «Чортківська центральна міська лікарня», КНП «Кременецька опорна лікарня», КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня», Тернопільська комунальна міська лікарня №2, КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» і «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр». Відповідно, змінили і маршрути госпіталізації ковідних пацієнтів.

- Заклади, де надалі надаватимуть допомогу хворим на COVID-19, обирали за кількома показниками, - каже директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. - Одними із них є: кількість населення, яке зможе обслужити ця лікарня, і навчений персонал. Зокрема, кількість бригад, анестезіологів і апаратів ШВЛ.

Власне, МОЗ, за її словами, скоротив кількість лікарень, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус, у всіх регіонах. Відтак, із 1 червня частина медичних закладів відновила надання планової медичної допомоги.

Фото авторки, а також сторінки Сергій Надал і Департамент охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео