Орест Сарматський

Томати без кісточок виростили японські вчені (Агроновини)

1501 (Copy)

Деякі фрукти та ягоди без насіння (виноград, кавуни та ін.) досить популярні серед споживачів, оскільки їх зручніше їсти та готувати і виглядають вони більш естетично. 

Кісточки в томатах заважають готувати сік чи пасту, різні страви. Утім, ця проблема може бути вирішена, адже японські вчені створили томати без насіння.

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в науковому журналі Scientific Reports, новий тип рослин можна вивести шляхом спрямованої модифікації генів за допомогою системи CRISPR/Cas9. Спроби культивації томатів без насіння робили і раніше, утім вони не давали стовідсоткового результату, а сам процес виведення рослин коштував досить дорого. Нова технологія дозволяє робити це дешевше та ефективніше.

Модифіковані томати не потребують запилення. Розмножувати нову рослину можна за допомогою “живців”. Цей процес вимагає більше часу та ресурсів, ніж традиційне висівання насіння. Утім розсадження томатів можна автоматизувати.

Джерело: www.seeds.org.ua

Ціни на жимолость цього року знижуватимуться більш динамічно

Перші оптові партії жимолості українського виробництва з’явилися на ринку цього тижня.

Згідно з даними аналітиків EastFruit, виробники планували постачати ягоду ще з минулого тижня, але через погіршення погоди збір жимолості зупинили.

Через пізній початок сезону, ймовірно, ягода буде присутня на ринку одночасно з малиною та лохиною. Кількість виробників та площі вирощування жимолості в Україні зростають. Усі ці фактори можуть призвести до того, що ціни на ягоду знижуватимуться більш динамічно, ніж зазвичай. Утім, збільшення попиту на ягоду сприятиме утриманню цін протягом усього сезону на рівні, вищому за собівартість.

На ринок вже вийшли постачальники з Закарпатської, Дніпропетровської та Черкаської областей. Також найближчим часом почнеться масовий збір ягоди на Київщині, Чернігівщині та Житомирщині.

Наразі ціни на жимолость у середньому становлять 200 грн за кілограм. Таким чином, вартість ягоди вища, ніж торік.

Джерело: www.seeds.org.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео