Ланівчан закликають відвідати поминальні заходи і вшанувати пам’ять воїнів УНР

98765

Поминальні заходи проходитимуть на місці перепоховання воїнів, що знаходиться у м. Ланівці на вул. Січових Стрільців (біля училища). Збір відбудеться біля Церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що на набережній ставу.

- Шановна громадо!

Запрошуємо вас 22 червня 2021 року о 10:00 год прийти помолитися за спокій душ та покласти квіти до могили воїнів армії Української народної республіки, - йдеться у повідомленні Лановецької МР.

Довідка.

У травні — червні 1919 року в Ланівцях розташовувався корпус січових стрільців армії УНР (після прибуття в обід 28.05.1919 року в м. Кременець командувача армії УНР отамана Василя Тютюника останній видав наказ військам УНР перейти у наступ на більшовиків після відступу із м. Дубно з метою подальшого виходу військ на лінію фронту Проскурів — Шепетівка та з метою збільшення площі території на якій можливо провести мобілізацію жителів до лав армії УНР. В цей час, після 28.05.1919 року, корпус січових стрільців УНР займає Ланівці та діє по лінії фронту Старокостянтинів — Ланівці).

2 червня 1919 р. під Ланівцями Кінний полк Чорних Запорожців Армії УНР розгромив частину з 2-ї Таращанської бригади військ Росії. Було захоплено півсотні полонених, 2 гармати та 2 важкі скоростріли.

На початку червня 1919 війська Червоної армії розстріляли близько 50 бійців армії УНР; на місці їх поховання насипана могила з хрестом (відновлено у 1991 р.). Відбувається перша окупація міста більшовиками.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео