Оксана Бучко

У Тернополі безоплатно допомогли встановити факт народження у дорослому віці

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги звернувся клієнт Ярослав із питанням щодо виготовлення паспорта громадянина України. У ході надання консультації виявилось, що у молодого чоловіка відсутнє свідоцтво про народження. На час його народження мати жила в Донецькій області на хуторі, її чоловік, який зловживав алкогольними напоями, закривав жінку в будинку. Так вона народила сина на дому, в медичний заклад не зверталася.

Як відомо, при звичайних обставинах зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини. Якщо ж дитина досягла одного року і більше, підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Та й таких документів у клієнта місцевого центру не було.

Для отримання свідоцтва про народження та паспорту Ярослав звертався до Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) із запитом про надання архівного актового запису про його народження. Проте, за результатами перевірки за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян актового запису про народження відносно вказаного громадянина не виявили.

Із початком бойових дій на сході України сім’я  переїхала в Тернопільську область. Тому в подальшому заявник звернувся до Тернопільського міськрайонного відділу ДРАЦС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) для здійснення державної реєстрації народження та видачі в подальшому свідоцтва про народження. У даному запиті йому також відмовили у зв’язку із ненаданням відповідних документів

Оскільки жоден орган державної влади не міг допомогти у вирішенні цього питання Ярославу довелося звернутися до суду, в чому йому допоміг центр безоплатної правової допомоги. Враховуючи відсутність документів, які посвідчують особу, місцевий центр не зміг призначити адвоката у порядку, визначеним законом. Тому працівниця Тернопільського МЦ Світлана Нужда підготувала заяву про встановлення факту народження, з якою Ярослав звернувся у суд Pro Bono (фраза, яка означає послуги, що надаються добровільно і безкоштовно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг).

Вивчивши обставини справи, виявилося, що  під час навчання у Калинівській ЗОШ І-ІІІ ступенів у с.Калинове Попаснянського району Луганської області щодо Ярослава заведена особова справа, де у графі «дата народження» вказана необхідна інформація. Також мати та брати підтвердили той факт, що із самого свого народження вони проживали з Ярославом, який являється їхнім рідним братом.

У результаті судового розгляду даної заяви Тернопільський міськрайонний суд виніс рішення про задоволення заяви клієнта та встановлення факту його народження.

Фото центру БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео