Тернополянам на замітку: чим корисно харчуватись влітку

567543

Коли ж ще можна наситити свій організм вітамінами, як не у літню пору. Сезонні овочі та фрукти допоможуть вам підтримати організм у хорошому стані, а також запастись вітамінами на холодну осінь та зиму.

Тож сьогодні ми розповімо вам про основні принципи літнього харчування.

Влітку можна зменшити свій щоденний раціон, адже організму необхідно на 5-10% менше калорій, ніж в іншу пору року. Тому вживайте, перш за все, легку, низькокалорійну, різноманітну їжу і не забувайте про співвідношення прийомів їжі. Щодо останнього, то добову калорійність слід розподілити наступним чином: на сніданок з’їдайте 35% калорій денного раціону, на обід – 25%, на вечерю – 25%, на перекус нехай припадає 15%.

Крім того, можна із легкістю змінити співвідношення БЖУ. А саме, зменшити кількість жирів у раціоні, вживати більше білкової їжі, а також скоротити кількість вуглеводів. Розподіліть їх так: вживайте 28% жирів (⅔ з них – це рослинні жири), 55% білків. І менше їжте вуглеводів – до 17%. Пам’ятайте, що для організму будуть кориснішими цільнозернові вуглеводи.

До речі, якщо ваш кімнатний термометр зупинився на верхній позначці і спека не спадає, то це знак, що основні прийоми їжі варто робити в холодну пору доби, а в час так званої сієсти – пийте воду. Снідати рекомендуємо в 6-7 годині ранку, обідати – до 12.00-13:00 дня, поки немає задухи, а вечеряти – не пізніше 18:00.

Кількість спожитої рідини варто збільшити в рази. Влітку у спеку нашому організму потрібно значно більше води, ніж в холодний період часу. Віддавайте перевагу чистій джерельній воді. З напоїв обирайте чорний чай, компоти з фруктів, імбирний, зелений чай, свіжовичавлені соки. Добре тамують спрагу також лимонади, приготовлені вдома з води, соку лимона та м’яти. Пам’ятайте, що до добової норми води слід враховувати тільки кількість випитої чистої води.

Обмежте вживання солі. Солена їжа викликає спрагу і затримує воду в організмі. Чим менше солити їжу, тим меншу спрагу ви відчуєте. Також їжте менше копчених і в’ялених м’ясних продуктів, адже вони також містять багато солі.

Включайте до свого раціону більше сезонних фруктів та овочів. Саме літо є тим періодом, коли ми можемо насолодитися свіжими продуктами без вмісту шкідливих речовин, воску і з максимальною кількістю корисних вітамінів та мінералів.

Яким конкретно продуктам краще віддавати перевагу, розповімо у наступній публікації. Залишайтеся здоровими та не забувайте дбати про власне здоров’я!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео