Орест Сарматський

Фермери втратили до 75% врожаю черешень (Агроновини)

2601 (Copy)

Через пізні заморозки та сильні зливи цьогоріч фермери втратили більшу частину врожаю ранньої черешні.

Саме цей фактор вплинув на високу ціну продукту на ринку.

Про ситуацію розповів агроном Сергій Голяновський.

- Під час цвітіння недостатньо літали бджоли, були перепади температур, що не сприяло тому, аби якісно зав’язалася черешня, — розповідає він.

Подекуди фермери втратили понад половину врожаю.

- Сьогодні ми втратили десь 75% врожаю черешні. Ми очікували урожай десь близько тисячі тонн. Маємо надію, що 300 тонн ми її зберемо, — розповів 5 каналу керівник фермерського господарства «Таврія-Скіф» Олег Каліман. 

Ціни на черешні в Україні коливаються від 100 до 170 грн. А в Одесі фрукт продавали за рекордною ціною в 500 грн. Хоча закупівельна ціна у фермерів сягала всього 30-50 грн.

Проте сезон черешні тільки розпочався, триває він з середини травня до кінця липня. Фермери розраховують на вдалий урожай пізніх сортів.

Тому фахівці радять дочекатися піку сезону та відповідно зниження ціни.

В Україні шкідники заселяють до 15% посівів

Через несприятливі погодні умови на початку червня в Україні, на посівах сільськогосподарських культур, поширюються яйця і личинки клопа шкідливої черепашки.

Про це йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби України:

- У Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях на 1 м2  пошкоджено від 2 до 8% рослин. Надпорогова чисельність клопа шкідливої черепашки в ареалі поширення регулюється захисними заходами, - уточнюється в повідомленні.

Також зафіксовано випадки поширення на полях попелиці, пшеничного трипса та хлібних п'явиць, а на півдні - листовійки та пильщика.

- Цим шкідниками пошкоджено, залежно від регіону, від 1 до 15% посівів, - зазначили у відомстві.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео