Орест Сарматський

Через зимові морози та весняні приморозки черешня вродила далеко не всюди (Агроновини) 

2801 (Copy)

За останні десять років це найбільший дефіцит, зізнається голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Черкащини Олександр Маценко. 

Така ж ситуація і з іншими плодовими культурами – грушами, сливами та ін., повідомляє SEEDS.

– У цілому по Україні черешні буде мало. У південних регіонах її практично немає. За десять років такого дефіциту ще не було. Тому ціна на черешню вища, ніж минулого року, – говорить Олександр Маценко.

Також, за словами фахівця, пропозиція груш не може задовольнити попит не лише в Україні, а й у всій Європі. Одна з причин такої ситуації – шкідники, наприклад медяниця, через яку доводиться викорчовувати дерева.

Приморозки також пошкодили й урожай абрикос, слив та вишень. Клімат змінюватиметься й надалі, а весняні морози та велика кількість опадів завдаватимуть шкоди садам, зазначає Олександр Маценко.

Доведеться частіше обробляти дерева, що впливатиме на якість продукції.

Джерело: www.seeds.org.ua

Бджолярі з Миколаївщини об’єдналися для створення медової фабрики

Чотири роки тому сім бджолярів з Миколаївської області об’єднали свої виробництва, щоб взяти участь участь в Українському проекті бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Метою співпраці господарств була спільна закупівля інвентарю та формування великих партій для продажу меду. Зараз на спільному господарстві (2 тис. бджолосімей) виготовляють 100 тонн меду на рік.

За допомогою проекту представники господарства змогли отримати досвід від колег в Україні та за кордоном. У 2019 році бджолярі зареєстрували торговельну марку «Медова Фабрика», а в 2020 році – товариство з обмеженою відповідальністю. Почали пакувати мед для формування роздрібних партій. Тепер «Медова Фабрика» планує придбати обладнання для переробки.

Завдяки грантові від UHBDP пасічникам вдалося купити навантажувач та техніку для кочівлі, це дозволило господарству стати більш мобільним та отримувати більший асортимент меду.

Один із засновників товариства, Олег Калінін, зазначає, що медоносів дійсно не вистачає, тому доводиться кочувати мало не всією країною, щоб досягти бажаного результату медозбору.

Джерело: www.seeds.org.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео