Оксана Бучко

Тернополяни можуть безболісно додати навчання в активний час літнього оздоровлення

image

Літні канікули – найкращий час для закладення правильної парадигми в сприйнятті учнів, а також для відпочинку та відновлення сил. У той же час влітку не повинен бути збитий режим дитини, у який можна вдало влити певну кількість навчальних занять.

Дитина не повинна пересипати, це шкідливо для організму навіть влітку. Підйом і засинання все таки повинне відповідати одному і тому ж часу. Також слід подбати про темніші штори та відсутність роботи з гаджетами за кілька годин до сну. Про це пише педіатр Тетяна Куликова на osvitanova.com.ua.

Більше того, літні канікули не означають переїдання солодощами, фаст-фудом, постійне сидіння в гаджетах протягом дня. То ж батьки повинні слідкувати за цими речами, обов’язково на деякий час відправляти дитину в табори, або ж проводити з ними час на природі, бажано біля води, з рухливими іграми. Важливо розуміти, що для школярів неробство є теж справжнім стресом.

Давно відомо, що чим більше людина витрачає енергії, тим більше потребує її заповнення. Саме в цьому полягає секрет «бабусиної відгодівлі». Щоб у дітей був гарний апетит, вони повинні проводити більше часу на свіжому повітрі. Ідеально, якщо дитина гратиме в рухливі ігри, а не в електронні в задушливій кімнаті, розповідає лікар загальної практики Олексій Максименко на lifestyle.segodnya.ua. Але слідкуйте, щоб не було надмірного фізичного стомлення. Якщо дитина бліда, млява або скаржиться на головний біль - це сигнал, що організму потрібен спокійний відпочинок.

І найголовніше, якщо дитина займається музикою, вивченням іноземної мови чи іншим, канікули можуть погано вплинути на продовження навчання. Тому батьки можуть скористатися сімома порадами від соціальної психологині Олени Дорогавцевої на svatove.city про те, як безболісно поєднати на канікулах відпочинок з уроками.

Мова саме про навички. Вони повинні періодично дитиною повторюватися. Відновити втрачені буде важче, ніж засвоїти нові. Але займаємося повторенням тільки в ігровому форматі. Наприклад, рахуємо дерева у сквері, печемо піцу і ділимо її на шматочки або частини, віднімаємо ягоди полуниці, які з'їли тощо. Тобто в спонтанній грі, під час якої і відбувається розвиток найважливіших сторін психіки, пояснює психологиня.

Читання можна зробити для дитини ритуальним, коли воно відбувається у певний час. Також це повинна бути інформація, корисна своїми фактами: рецепти літніх пирогів чи екзотичних салатів.

Також заняття музикою чи мовою краще проводити в один і той же час, адже у мозку є здатність підлаштовуватися під циклічність процесів.

Щодо тривалості занять на добу, то рекомендують їх проводити:

- до 10 хвилин у віці до 3 років,

- 15-20 хвилин в 4 роки,

- 20-25 хвилин в 5 років,

- 25-30 хвилин у 6 років.

-для шкільного віку – 30-45 хвилин, але з перервами та фізкульхвилинки чи пиття води (5-10хв). 

Важливо, щоб місце для навчання було окреме. Нехай це буде спеціальний стіл або ж звільняти спільний стіл від зайвих речей і спеціально облаштовувати його під навчання.

Приклад плану літнього заняття пропонує Олена Дорогавцева:⠀

  1. Починаємо заняття з розминки (логопедичні вправи, дрібна моторика, пальчикові ігри, розвиваємо міжпівкульні зв’язки тощо), або ставимо на перше місце найулюбленішу гру дитини. Наше завдання - зняти тривогу і негативні емоції від майбутніх труднощів.
  2. Даємо вправу у тій сфері, яка дається дитині найважче. Якщо залишати те, що дитина не любить на кінець, то можна просто до нього не дійти. Дитина може вже втомитися, вередувати і злитися від перенапруги.
  3. Після важкого завдання - перемикаємося. Влаштовуємо ігрову, рухливу перерву.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео