Орест Сарматський

На Тернопільщині хочуть перетворити мальовничі руїни на «туристичну Мекку»

630_360_1623947546-357 (Copy)

Тернопільщина планує по-новому відкриватися для туристів.

Для цього тут реставруватимуть замки й створюватимуть нові маршрути, повідомляє Укрінформ.

Тернопілля – область, де розташовані понад третина всіх українських замків, є три великі горизонтальні гіпсові печери, які приймають туристів, Дністровський каньйон і власні, Кременецькі гори – частина Подільської височини.

Ці локації Державне агентство розвитку туризму планує включити до оновленого туристичного маршруту Тернопільщиною. Поки ж атракції показали в межах презентаційного туру «Мандруй Україною. Тернопілля». У ньому взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики, обласної та місцевої влади, народні депутати, туроператори й журналісти. Триденна подорож об’єднала Тернопіль, Збараж, Кременець, Заліщики, Більче-Золоте, Чортків, Теребовлю та Бережани.

– Мандрівникам планують запропонувати атракцію «Відвідай Тернопільщину. Побач, взнай своє». Позаяк туристичний світ вимагає унікальностей, своєрідних фішок, Тернопільщина готова запропонувати «Золоту стрілу». «Тернополяни мають «Золоту стрілу», яка йде від Кременця, доходить до Чорткова, а тоді розходиться двома гілками: одна йде на Червоне, друга – на Скалу Подільську. На всьому цьому шляху є замки, пам’ятки культурної спадщини, привабливі для туристичних груп, – розповів генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

Розпочати мандрівку оновленим туристичним маршрутом Тернопільщиною мандрівникам радитимуть зі Збаразького замку ХVII століття, найсучаснішого на часи зведення. Цей палацово-замковий комплекс за 25 кілометрів від Тернополя зберігся найкраще серед інших в області. До того ж, потрапив до переліку з 22 об’єктів культурної та історичної спадщини, на яких цьогоріч проведуть відновлювальні роботи в межах програми «Велика реставрація». У замку відремонтують перехідний міст та ескарпові стіни, надавши їм автентичного вигляду.

За кількістю старовинних замків Тернопілля посідає перше місце в країні. А збаразька фортифікаційна споруда – своєрідний флагман серед цих твердинь. На підході до неї видніються частково відтворені бастіони, збережені мури, а також десятки бійниць, із яких у давнину вели мушкетний вогонь.

Крім того, в день проведення «круглого столу» в замку зібрали виробників крафтових продуктів Тернопільської області. Ті показали, що в регіоні вирощують равликів, роблять вино, сидр, пиво, яблучні фріпси та сири. Така гастрономічна палітра – ще один «магніт» для туристів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео