Віра Олександрович

Головну відзнаку Тернопільщини першим отримав 3-й Президент України Віктор Ющенко (фото, відео)

Ющенко

Щойно запроваджену головну відзнаку Тернопільщини першим отримав 3-й Президент України Віктор Ющенко.

Сталося це сьогодні, 30 червня, з нагоди 80-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Держави на 3-му засіданні 2-ї сесії Тернопільської обласної ради. Адже депутати якраз своїм рішенням запровадили почесну відзнаку «За заслуги перед Тернопільщиною» ім. Ярослава Стецька. «За» проголосували 50 обранців краян.

Власне, проєкт рішення «Про внесення змін і доповнень до рішення Тернопільської обласної ради від 06.11.2018 р. №1190 «Про затвердження програми розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області на 2019-2023 роки» запропонував особисто голова облради Михайло Головко.

У документі, зокрема, йдеться: «Почесна відзнака Тернопільської обласної ради «За заслуги перед Тернопільщиною» ім. Ярослава Стецька засновується для нагородження за визначні заслуги у розбудові Тернопільщини, розвитку її економічного, науково-технічного, військового, гуманітарного, соціально-культурного потенціалу, вихованні дітей, захисті державних і регіональних інтересів, піднесенні міжнародного авторитету Тернопільської області, за благодійну, милосердну, громадську діяльність на благо Тернопільщини, вагомий особистий внесок в утвердження суверенітету Української держави…».

Що цікаво, такою відзнакою можуть бути нагороджені жителі нашої області, громадяни інших областей України або іноземці, які особистою участю внесли значний вклад у розвиток Тернопільської області, окремих її районів, сіл, селищ і міст, а також установ, організацій і підприємств усіх форм власності тощо. Причому таке відзначення як правило приурочуватимуть до загальнодержавних свят, святкування визначних подій Тернопілля, відзначення професійних свят, ювілейних і пам’ятних дат окремих осіб, підприємств, установ, організацій.

Згідно із положенням, клопотання щодо кандидатур на отримання відзнаки треба подавати на ім’я голови обласної ради. Робитимуть це постійні комісії, депутати Тернопільської обласної ради, органи місцевого самоврядування, установи, організації незалежно від форм власності, підприємства (об’єднання), громадські організації, трудові колективи, військові частини. До того ж, одну і ту ж особу можна так винагороджувати лише один раз.

- Наше завдання – оберігати національну ідентичність, - каже Михайло Головко. – Саме від нас сьогодні залежить доля майбутніх поколінь.

Додамо, Почесною відзнакою «За заслуги перед Тернопільщиною» ім. Ярослава Стецька є нагрудний знак із відповідним зображенням. На лицьовому боці відзнаки розміщене зображення Ярослава Стецька і напис «ЯРОСЛАВ СТЕЦЬКО 1912-1986». На зворотному боці - в центрі напис у три рядки «ГОЛОВА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ. ГОЛОВА ПРОВОДУ ОУН. ПРЕЗИДЕНТ АБН». По колу розміщений напис «ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСНА РАДА». І першу таку медаль вручили 3-му Президенту України Віктору Ющенку. Депутати привітали його стоячи і оваціями.

Що цікаво, грошова премія у даному випадку поки що не передбачена, але згодом це можуть змінити. Причому всі політики перед цим уважно вислухали роздуми гостя про справжню історію України.

До слова, збиралися депутати сьогодні для того, аби ухвалити звернення про те, що українська держава існує не 30 років, а понад 103. Результат голосування був очікуваним – 50 голосів «за».

Фото Павла Лящинського і з трансляції сесійного засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео