Тернопіль має на кого рівнятися

20200721152914

У передмісті Буська відкрили перший в Україні завод з переробки тваринних відходів, де рештки свійських тварин перероблятимуть на кормові добавки.

Нещодавно, 23 червня, неподалік Буська відбулося відкриття першого в Україні заводу з переробки відходів тваринництва на високопротеїнові кормові добавки.

Будівництво заводу розпочалося наприкінці 2019 року. Його вартість на той час оцінювали у 20 млн доларів США (545 млн грн за чинним курсом).

Крім того, на заводі ближчим часом планують запустити виробництво високопротеїнових кормових добавок, зокрема м’ясо-кісткового, кісткового і пір’яного борошна, а також тваринних жирів, які використовують для виготовлення кормів для свійських і хатніх тварин.

Підприємство також надаватиме послуги зі збирання та транспортування рештків (нутрощі, кістки) сільськогосподарських тварин із птахофабрик, м’ясокомбінатів та забійних цехів для подальшої переробки, що зменшить кількість стихійних звалищ і вирішить проблему екологічних загроз та небезпек, які виникають через безвідповідальну переробку відходів тваринного походження.

Раніше утилізацією (саме утилізацією, а не переробкою) тваринних рештків на Львівщині займався Жовківський костомельний завод (Жовківська філія ДП «Укрветсанзавод»), проте ці рештки просто закопували у землю. Перед цим туші тварин, які могли бути інфікованими, гнили просто на території заводу. Екологи назвали завод чи не найбільшим екологічним лихом, забруднення прилеглої території неодноразово призводило до невдоволення місцевих мешканців.

Наразі на нововму підприємстві працюватиме близько 60 людей. Згодом планують збільшити штат працівників, розширивши підприємство. Після повноцінного запуску на заводі перероблятимуть понад 220 тонн сировини на добу. Загалом плановані потужності підприємства становлять 90 тонн готової продукції на добу.

Проект заводу розроблений з урахуванням вимог міжнародної сертифікації згідно з стандартами ISO 22000 та HACCP, завдяки цьому компанія зможе експортувати продукцію по всьому світу. Власником підприємства, до речі, є українська компанія з іноземними інвестиціями.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео