Олеся Поліщук

У містечку на Тернопільщині відбудеться панахида за загиблими в тюрмі

272A8657-AAA4-4D45-8E5E-495F4485440E

Сьогодні, 2 червня, у Чорткові відбудеться панахида за загиблими в місцевій тюрмі.

Про це повідомляють у групі «Чорткову – 500 років». Поминальним заходом громадськість вшанує 80-річчя розстрілів в Чортківській вязниці.

Початок о 12. 00. Місце проведення заходу - сквер Скорботи і надії ім. Н. Юрчинської.

Нагадаємо, Чортківська трагедія — масовий арешт та вбивства органами НКВС інтелігенції Чортківщини на початку липня 1941 року.

За даними «Вікіпедії», у 1941 році Чортковом прокотилися масові арешти місцевої української інтелігенції. Більшість викладачів гімназії, правників, лікарів, активістів громадських організацій та партій, звичайно ж «буржуазних» було схоплено без усяких пояснень та причини арешту. Безслідно зникло близько 100 мешканців міста.Заарештованих було близько 1800 осіб, з них 954 особи були етаповані в Умань, а решту замордували в Чортківській тюрмі. Родинам арештованих не давали жодної звістки про місце ув’язнення. 1 липня з тюремних воріт вивели під конвоєм довжелезну колону в’язнів і погнали у невідомому напрямку, ніхто не спробував захопити в’язницю й тоді з тюремних підвалів почали долинати постріли. Загони НКВС, щоб приглушити звуки катівської роботи, на подвір’ї в'язниці цілодобово підтримували роботу потужних дизельних двигунів.

Як повідомляв «Терен», у містечку на Тернопільщині згадали про трагічні події в місцевій тюрмі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео