Секрети суконь від майстрині з Тернопільщини

received_2929975037245762

Літо, як жодна інша пора, спонукає до того, аби носити сукні. А як вибрати ту, котра підкреслить принади, котра відповідатиме настрою, котра буде зручною... Список потрібних характеристик можна продовжувати нескінченно, що свідчить — вибір сукні справа не з легких. Так само як і пошиття. 

Про все це — тобто про створення (від ідеї) та втілення (пошиття) я й поспілкувалася із майстринею індивідуального пошиття одягу і, як вона сама то сформулювала, трішки дизайнеркою, Іриною Балицькою родом із Теребовлі, нині мешканкою Копичинців. 

Ось як співрозмовниця пояснює свою роботу: пошиття одягу за індивідуальним замовленням об’єднує в собі професій дизайнера, конструктора, технолога, закрійника та шевця. Професія дизайнера — складна, для того, щоби її опанувати, потрібно багато й наполегливо працювати, тож пані Ірина вчиться розвивається, вдосконалює вміння — рухається до мети. 

— Доброго дня, пані Ірино. В багатьох майстринь, з якими спілкувалася, початки зацікавлення шиттям родом із дитинства. А у вас? 

— Я теж зацікавилася пошиттям одягу ще в дитинстві. Моя мама працювала закрійницею в теребовлянській «Галичанці», я неодноразово була у неї на роботі та бачила багато рулонів з тканинами, з яких вона кроїла різноманітний одяг. Вдома у нас була ніжна швейна машинка «Чайка». Часто мама брала індивідуальні замовлення на дім, і тоді я, ще маленька, з великим інтересом спостерігала за тим, як вона створює та втілює в життя красиві сукні, костюми, спідниці, блузи та багато іншого одягу.

Мені було настільки цікаво, що одного разу, коли мама відлучилася, я включила праску, поклавши її підошвою на стіл, взяла мамину хустку в червоно-білі квадрати (дуже вона мені подобалася) та порізала її на клаптики. Праска, нагрівшись, спалила покривало та залишила відбиток на столі (цей стіл досі в мене вдома, як згадка про дитячий кравецький досвід).

— Пам’ятаєте той момент, коли зрозуміли, що хочете зробити це справою життя? 

— Це було в п’ятнадцять років, коли я вперше поїхала на швейне підприємство в Польщу разом із мамою. Там створювали класичні костюми і це мене дуже вразило, так, що опісля освоїла професію кравчині.

— Що вас найбільше приваблює у виготовленні одягу? 

— Думаю, весь процес виготовлення одягу від самого початку і до кінцевого результату, адже кожен етап є цікавим, захоплюючим та неординарним.

— Ви створюєте різноманітний одяг. Можливо, є серед нього ті предмети гардеробу, котрі шити вам особливо подобається? Чи є стиль, у котрому вам найбільш до вподоби працювати? 

— Люблю класику, бо ж вона завжди модна, стильна та водночас красива. Класичні костюм, сукні, спідниці ніколи не виходять з моди.

— Так, я шию різний одяг. Пробую свої вміння в різних моделях, люблю експериментувати. Замовлення у мене завжди різноманітні: вишиванки (жіночі, чоловічі, дитячі), сукні (повсякденні, коктейльні, вечірні, випускні), спідниці, блузи... 

Проте найбільше захоплення отримую від створення випускних суконь, як для маленьких принцес, так і для чарівних дорослих старшокласниць, крім того, мені подобається створювати сукні для наречених. Це дуже захоплює, емоції переповнюють, коли твоя робота є частиною такої неймовірної та радісної події.

Виготовлення сукні розпочинається з обрання фасону, уточнюю та узгоджую всі деталі: корсет, довжина, виріз, рукав, пишно спідниці, оздоблення, фурнітура і багато інших аспектів. Тоді підбираємо тканину, яка найбільш підходить до обраної моделі. Розробляю лекала індивідуально по фігурі. Якщо складніший фасон, тоді моделюю та готую тканину до крою. Розкроївши, підготовляю деталі до першої примірки. Скільки буде примірок залежить від фасону моделі, бо ж, коли сукня класична, інколи достатньо однієї примірки.

— Яка частина виготовлення одягу потребує особливої ретельності?

— Індивідуальний пошив відрізняється від масового виготовлення одягу, тому при виборі моделі потрібно враховувати багато аспектів: перш за все, це особливості фігури і тоді підбираємо те, що найбільш підходить. Крім того, важливо втілити у сукні те, що подобається замовникові й виконати все так, аби враховувати його побажання.

— На що звертаєте увагу, розробляючи ту чи іншу модель? 

— Перш за все, вибирати моделі сукні треба відповідно до фігури. По-друге, дуже важливий точний крій — якщо він зроблений згідно зі всіма правилами та ретельно, тоді результат виправдає всі очікування.

— Мабуть, за роки роботи, ви добре знаєте, як вибрати сукню, котра вправно підкреслить переваги фігури. Розкажіть про секрети вибору сукні. 

— Ніщо так не прикрашає жінку, як сукня, яка вміло та вдало підібрана. Це означає, що варто враховувати і тип фігури, подію та навіть пору року. 

Щоб обрати сукню, яка буде пасувати саме вам, передусім потрібно визначитись: повсякденна, універсальна, коктейльна чи вечірня? Перш за все, сукню підбираємо під тип фігури. «Пісочний годинник» — тип фігури з класичними пропорціями, такому типу підійдуть сукні різного крою, вдалим буде акцент на талію, що підкреслить переваги фігури. Особливість «трикутника» в тому, що у нього найбільш виражена верхня частина тіла. Для жінок із таким типом фігури вдалим вибором стане сукня із обтягуючим верхом  і пишним низом (це можна створити за допомогою рюшів і воланів, наприклад). Для типу фігури «груша» підійдуть сукні з прямим, завуженим або трішки розкльошонним низом, акцент робимо на верхній частині сукні. Якщо плечі та стегна пропорційні, але талія виражена не чітко, то це тип «прямокутник». Найкращим варіантом будуть сукні з короткими лініями, з широкими поясами та геометричним малюнком, який створює візуальний ефект на талії. Для типу «яблуко» тобто фігури, де найширша частина це ділянка живота, однією з основних порад у виборі буде застосування корсету, широкого поясу, ременя темних кольорів, крім того, виграшним варіантом буде сукня, скроєна по косині.

— Багато залежить не тільки від фасону, а й від тканини, з якої виготовлений виріб. Розкажіть, про те, які тканини найчастіше застосовуєте. Можливо, серед них є ті, для роботи з якими потрібна особлива майстерність. 

— Для суконь із численними драпіровками підходить тафта, креп, легкий шифон, розкішно виглядає шовк. Тафта дозволяє створювати плавні лінії, які приховають різноманітні недоліки. Невисоким леді варто відмовитись від тканини з химерними малюнками. Якщо фасон буде досить простий та лаконічний, можна експериментувати з тканиною в блискітки, малюнками і орнаментами. Найбільш популярними тканинами для суконь вважається шовк, бавовна, льон, віскоза, вовна. Бавовна — це джинс, сатин, бязь і ситець. Гарні літні вбрання з різних різновидів трикотажу. Ефектні вечірні вбрання з атласу, шифону, парчі, шовку, панбархату креп-жоржету, жакарду, мережива та гіпюру. 

Особлива майстерність потрібна для роботи із легкими тканинами — шовком і шифоном. Оскільки ці тканини досить сипучі, до них потрібно підібрати тонку голку № 70-80, щоб не було проколів.

— І, власне, як вважаєте, що робить сукню ідеальною? 

— Ідеальна пошита сукня завжди робить жінку більш привабливою та красивою, передає романтичний або чуттєвий настрій, підкреслить перевагу фігури та приховає недоліки. А завершенням до ідеального образу є зачіска, макіяж і вміло підібрані аксесуари. 

— Наостанок розкажіть про те, які тенденції у суконь цього сезону. 

— Усі рішення різноманітні і у кожного є своя родзинка. Цього сезону у центрі уваги сукні, всипані квітковими бутонами та прикрашені шлярками. Сукні з мережива або доповненні елементами мережива, зроблять образ спокусливим. Актуальні сукні-кейпи, тобто такі, що поєднали деталі накидки та плаття — вони роблять образ по-королівськи величним та граціозним. 

Тож залишилось намалювати ескіз, зняти мірки і довіритися майстрові. І тільки тоді ваш наряд не тільки вийде ексклюзивним, а й підкреслить вашу привабливість. 

Інна ВІКОНСЬКА

Фото надала Ірина БАЛИЦЬКА

Вибір читачів за тиждень

Відео