Оксана Бучко

Як тернополянам не програмувати своїх дітей на бездіяльність

file-20210519-19-hbjk18

«Не чіпай! Не ходи! Впадеш! Розіб’єшся!» – саме такими репліками та ставленням до дітей можна запрограмувати їх на бездіяльність. На такий неправильний підхід повинні звернути увагу тернополяни, адже у такому разі батьки ставлять свій спокій вище всього. У дорослому віці ці діти, зазвичай, не прагнуть досягати вершин або роблять це занадто повільно.

11 речей, які не можна забороняти дитині, публікують на сайті «Отож».

  1. Їсти самому

Через таку на наш погляд елементарну діяльність – донести ложку до рота – малюк відчуває себе великим, впевненим у своїх силах, згодом це викликатиме бажання брати на себе відповідальність.Також саме ця дія впливає на розвиток моторики.

  1. Допомагати мамі

І це відбуватиметься часто разом із пролиттям рідини, розбиттям скла чи не донесення предмета до потрібного місця. Тільки якщо цього не дозволити в дитинстві, то потім такий дорослий може постійно відчувати апатію до життя через страх зробити щось не так.

Дитині навпаки не можна чути звинувачень під час такого процесу, але їй потрібні похвала і схвалення від батьків. Так що треба просити дитину допомогти, дозволити допомагати та дякувати за це, навіть якщо підлога протерта зовсім не ідеально, а половина борошна для млинців опиняється на столі. Дитина обов’язково навчиться цьому! Але тільки якщо побачить, що її прагнення цінують.

  1. Помилятися

Помилки неймовірно важливі як для дітей, так і для дорослих. Помилятися і пробувати заново - єдиний шлях для розвитку! Не забороняти малюку помилятися, дозволити перевірити свої сили, щось зробити правильно, щось - не дуже.

Тільки так він зможе зрозуміти різницю між тим, що добре, а що погано, до чого варто прагнути, а чого уникати. Життя без помилок - прямий шлях до бездіяльності.

  1. Малювати та бруднитися

Часто мами не дають дітям олівці або фарби, щоб малюк не забруднився, не розмалював стіни, не наївся фарб. Але цього всього можна уникнути, зробивши фарби в домашніх умовах або купивши правильні, водорозчинні в магазині, виділивши місце та одяг для малювання, які легко відчистити.

І нехай малює! Якомога більше! (Звичайно, в рамках його власних потреб). Бо малюнок - спосіб виявити свої почуття в той час, поки словами це зробити не завжди вдається.

  1. Дуріти, шуміти, кричати та бігати

Таким способом дитина висловлює свої емоції, розслабляється, вихлюпує енергію, яка накопичилася. Звичайно, є місця, де така поведінка недоречна, але вдома дозвольте малюкові бути таким, як йому хочеться.

Ваш будинок - місце сили й для нього! Спробуйте разом з малюком подуріти, пострибати та покидатися подушками, і відмінний вечір вам забезпечений! А до того ж, це залишить найбільш яскраві й теплі спогади про дитинство.

  1. Лазити по спортивному майданчику на вулиці

Малюку потрібен виплеск енергії. І якщо вже ви не хочете, щоб він громив ваш будинок, то робити це на майданчику - найправильніший варіант!

Не треба забороняти малюку активно гратись через ваш страх, що він щось собі пошкодить. Натомість слід навчити його бути спритним і вміти добре триматися руками. Нехай тренується! Тоді ви будете впевнені, що в більш дорослому віці, коли він уже стане гуляти один, в нього буде достатньо умінь і спритності, щоб носитися по спортивному майданчику з іншими дітьми та не падати.

  1. Гратися з водою

Вода - ідеальний засіб розвитку дитячої фантазії через гру, джерело великого щастя і відкриттів. Вона вабить не тільки малюків, а й старших дітей. Згадайте, яке захоплення завжди викликають пирскавки влітку.

Тому, замість заборон на водні ігри, краще організуйте дитині простір і інструменти (каструлі, тазики та пелюшки, що вбирають вологу), приєднуйтесь до пустощів і отримуйте задоволення разом зі своїм допитливим чадом!

  1. Чіпати тендітні речі

Не можна забороняти дитині чіпати тендітні речі. Краще будьте пильними та пояснюйте дитині, що з оцим варто бути обережнішим, кажіть, де може бути небезпека, як краще поводитися з цією річчю. Розкажіть, що її можна помацати, розглянути, а потім акуратно покласти на місце. Малюку часто просто хочеться доторкнутися. І йому складно буде навчитися берегти речі, якщо він не усвідомлює їх крихкість.

  1. Не доїдати обід

Організм дитини - сформована біосистема, яка, якщо ви попередньо не нагодуєте її шоколадом і чипсами, достеменно знає, що потрібно з’їсти й в якій кількості. Організм це знає і підказує дитині набагато краще, ніж це можете знати замість дитини ви збоку.

Тому для формування правильного ставлення до їжі та щоб не закріпити звичку переїдати, дозвольте дитині самому регулювати розмір власної порції обіду. Це дозволить уникнути в майбутньому великої кількості проблем зі шлунково-кишковим трактом.

  1. Розповідати небилиці

Дитина має право розповідати вигадки. Це природна і дуже важлива частина розвитку дитини, яка дозволяє розвиватися її правій півкулі, що відповідає за функції творчості, пам’яті, інтуїції, за музикальність і емоції. Завдання батьків – підтримати цю гру в небилиці, проявіть щирий інтерес до розповідей дитини, так ви найкращим чином подбаєте про повноцінний розвиток вашого малюка.

  1. Висловлювати свою думку

Пам’ятайте, що дитина - це маленька особистість, повноправний член сім’ї, у неї теж може бути своя думка. Тому говоріть із нею на рівних, слухайте її та пам’ятайте, що вона має індивідуальні потреби, бажання, відчуття та думки.

Також у старшому віці дітям важливо давати змогу сумніватися і приймати рішення. У жодному разі не можна через власну нетерплячість пришвидшувати дитину або приймати рішення замість неї.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео