Орест Сарматський

Збруцький ідол таємничо дивитиметься з картини тернопільського митця (фоторепортаж)

Зображення знаменитого Збруцького ідола – Світовида, знайденого влітку 1848 року у річці Збруч на території нинішньої Тернопільщини створює  заслужений художник України Микола Шевчук.

Він, як і ще десять митців – учасник Всеукраїнськго мистецького пленеру «Околиця. Оришківці-2021», що триває у Чортківському районі.

– Кожен із учасників пленеру пише етюди та картини із різних куточків краю. Так, зокрема, народний художник України Богдан Ткачик працює над створенням живописних картин, на яких – храми, святі  фігури Оришківців та околиць. Сакральна тема близька і митцю з Івано-Франківщини Богдану Бринському, який вже відобразив на полотні дерев’яну церкву Воздвиження Чесного та Животворящого Хреста Господнього у Копичинцях. Це – один із найдавніших храмів Тернопіллля, споруджений у 1630 році. Інший учасник пленеру, заслужений діяч мистецтв України, художник Михайло Кузів пише картину, на якій буде зображення костелу святого Станіслава у Чорткові. А ось куратор пленеру, заслужений художник України Микола Шевчук вже написав кілька полотен із знаковими для краян локаціями. 

Серед них є і зображення Святовида - Збруцького ідола, копію якого виготовив теж художник, скульптор із Теребовлі Олег Котик. 

Фігуру чотириликого кам’яного бога давніх слов’ян ми встановили на території нашого готельно-оздоровчого комплексу «Орися», – каже його власник, ініціатор та організатор мистецького пленеру Ярослав Угляр.

За його словами, копія Збруцького ідола, яка нині височить у мальовничому куточку «Орисі», має чисто атракційне призначення.

Біля неї часто фотографуються відвідувачі комплексу, приїжджі туристи. До речі, багато хто із них вірить, що дотик до цієї скульптури чи перебування біля неї, додає певної позитивної енергії, сили, приносить удачу.

Хтозна, можливо, все це відчуватиме й той, хто невдовзі споглядатиме і живописне полотно, на якому буде зображено Збруцького ідола.

До речі, саме 170 років тому, після п’яти тижнів подорожі з подільських теренів 12 травня 1851 року Світовида привезли у Краків. Там він і зберігається в археологічному музеї, а точну копію Збруцького ідола можна оглянути нині на території готельно-туристичного комплексу «Орися» в Оришківцях, де зараз триває Всеукраїнський мистецький пленер.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео