Віра Олександрович

Порушень аж на 18 мільйонів виявили у Тернопільському професійному коледжі

Основне (1)

Аудитори Тернопільщини виявили у Державному навчальному закладі «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» різних порушень на суму майже 18 млн грн.

Як повідомили сьогодні, 8 липня, в Управлінні Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області, ревізія фінансово-господарської діяльності закладу тривала за період із 01.07.2016 р. до 31.01.2021 р.

– За результатами цієї перевірки, наші фахівці виявили фінансових порушень на загальну суму 17,9 млн грн, – уточнюють аудитори. – Так, під час ревізії встановили безпідставне призначення і виплату стипендій учням коледжу, які за результатами семестрового контролю мали середній бал успішності нижче 7-ми балів за 12-бальною шкалою оцінювання навчальних досягнень. Окрім того, була виплата в повному обсязі стипендій учням, які забезпечувалися безоплатним триразовим чи одноразовим харчуванням. Це призвело до зайвої виплати на суму 930,3 тис. грн.

Виявили експерти також порушення вимог законодавства із оплати праці, а саме: неправильне встановлення посадових окладів, доплат, надбавок, тарифних розрядів. Це призвело до зайвого нарахування та виплати працівникам коледжу зарплати (грошового забезпечення) із ЄСВ на загальну суму 775,6 тис. грн.

– Всупереч діючим нормативам у штатних розписах коледжу затвердили понаднормативні 3 ставки заступників директора і 2 ставки вихователів, – наголошують аудитори. – На утримання цих фахівців упродовж ревізійного періоду витратили понад 2 млн грн бюджетних коштів.

За відсутності документального підтвердження коливання ціни природного газу на ринку в бік збільшення, виявилося, коледж уклав додаткові угоди до діючих договорів на поставку блакитного палива і провів оплату спожитого газу за ціною вищою, ніж передбачено тендерними документами. Йдеться про суму 201,6 тис. грн.

– Встановили експерти також зайві витрати бюджетних коштів на безкоштовне харчування учнів непільгових категорій – на суму 104,2 тис. грн, – перелічують порушення аудитори. – Оплата завищеної вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт сягнула 25,4 тис. грн, а покриття витрат спеціального фонду за рахунок загального фонду – 33,8 тис. грн.

Окрім того, ревізією дотримання вимог чинного законодавства у сфері здійснення освітньої діяльності встановили зарахування за регіональним замовленням на навчання в коледжі учнів з інших областей. Це призвело до додаткового навантаження на обласний бюджет на суму 10,4 млн грн.

– На підготовку кваліфікованих робітників, які після завершення навчання не працевлаштовані без поважних причин неефективно витратили ще понад 2 млн грн, – кажуть в Управлінні Західного офісу Держаудитслужби. – Через укладання договорів на проходження учнями практики на безоплатній основі упустили можливість отримати додаткові доходи – розрахунково на 990,5 тис. грн.

До слова, під час ревізії забезпечили відшкодування виявлених втрат на суму 204,2 тис. грн. За допущені фінансові порушення склали 3 протоколи про адміністративні правопорушення. Причому всі матеріали ревізії передали до правоохоронних органів.

Фото з сайту коледжу

Вибір читачів за тиждень

Відео