Орест Сарматський

Стало відомо, чи загрожує ринок землі створенням «феодальних князівств» (Агроновини)

0801 (Copy)

Ринок землі та земельна реформа в Україні стартували з 1 липня 2021 р.  ‒ вступив у дію закон №552-IX про обіг земель сільськогосподарського призначення. 

Однак найбільшим побоюванням українців залишається концентрація земель в одних руках. Про це розповів заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський у матеріалі «Чи загрожує ринок землі створенням «феодальних князівств», або поля маркіза де Карабаса» на AgroPolit.com.

За його словами, в умовах формування таких теоретичних латифундій у масштабі ОТГ або навіть району може скластися ситуація, за якої по більшості ключових питань не буде альтернатив, а система стримувань і противаг не працюватиме.

‒ Відповіддю на ці побоювання, а також заходом забезпечення економічної конкурентності стало запровадження обмежень на концентрацію землі в одних руках, яке на першому етапі становитиме лише 100 га. Це понад консервативний ліміт, більш жорсткий, ніж у більшості країн Євросоюзу, але ця перестраховка ‒ невелика ціна за спокій людей і соціальну стабільність. Але найсуворіший, нехай навіть законодавчо закріплений параметр має все ж таки теоретичний характер. Важливіше, чи буде він дотриманий на практиці, точніше — чи все зробив законодавець, щоб унеможливити його порушення,додав Анатолій Шумський.

Джерело: kurkul.com

Стало відомо, як врятувати урожай полуниці

В червні-липні більшість городників збирають перший урожай полуниці.

Рослина комфортно себе почуває при температурі від 16 до 27 градусів. При таких умовах шанс отримати якісні плоди збільшується. Однак іноді погода б’є всі температурні рекорди. Про це повідомляє  Ukr.Media, пише agronews.ua.

Коли встановлюється спекотна погода, необхідно змінити методи догляду за рослиною.

Правила догляду за полуницею в спеку

  1. Важливо тримати ґрунт рівномірно вологим. Бажано проводити полив в день збору ягід. Ще один допустимий варіант — за три дні до того, як ви плануєте збирати урожай.

Землю між посадками потрібно замульчувати. Також важливо періодично рихлити ґрунт.

  1. Необхідно підгодовувати полуницю добривами на основі калію. Робити це можна кожних два тижні. Підійде як кореневе, так і позакореневе підживлення.
  2. Ще одна важлива умова — правильний збір врожаю. Найкраще братися за справу рано вранці. В цей час ягоди ще не встигають прогрітися. Намагайтеся акуратно зривати плоди, не допускаючи їх пошкодження. Вибирайте рівномірно червоні або рожеві полуниці.

Пом’яті або пошкоджені шкідниками ягоди не можна залишати на кущі. Річ у тім, що вони є джерелом різних хвороб.

  1. У спеку полуниці, як і будь-якій іншій рослині, потрібен захист від прямих сонячних променів. На допомогу прийдуть одноразові медичні шапки. Одягніть вироби на посадки, тим самим подарувавши їм бажану тінь.

Рослини також можна притінити за допомогою звичайної соломи.

Джерело: agronews.ua

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео