У Чорткові відбулася наукова конференція на тему: «Чортків крізь призму століть» (фото)

214297936_2916331835293854_4999166714469838986_n

У четвер, 8 липня, у міській раді відбулася наукова конференція «Чортків крізь призму століть» приурочена 500-літтю від часу отримання Чортковом статусу міста.

Розпочався науковий захід із вступного слова заступниці міського голови Людмили Колісник, яка подякувала усім, хто долучився до дослідження історії Чорткова. Звертаючись до присутніх Людмила Миколаївна зазначила:

- Останнім часом надзвичайно модно розвивати туризм, ми робимо привабливі локації, щоб зацікавити гостей, відкриваємо нові заклади громадського харчування, придумуємо атракції для заохочення туристів, робимо все це красивим. Проте за цими всіма клопотами часто забуваємо що дійсно важливо – щоб всі екскурсії, які ми презентуємо базувалися на історичних фактах, всі будівлі, які показуємо дійсно показували історію того чи іншого міста.

Хотілося б підкреслити, що промоція туристичних об’єктів повинна бути не лише привабливою, але повинна мати історичне підґрунтя. Варто зазначити, що розвиток туризму дуже тісно пов’язаний з істориками, але це не одне і те ж. Вивчення історії – процес тривалий та надзвичайно важливий для кожного міста чи села.

Рада, що на сьогоднішній конференції ми обговоримо історію Чортківського замку, який зараз реставрують. Важливо, що із замку не потрібно робити черговий туристично-привабливий об’єкт, а лише вкотре підкреслити його історичну та архітектурну цінність. Ми не вправі розпоряджатися тим майном, що дісталося нам із минулих століть, ми можемо лише зберегти його, щоб показати майбутнім поколінням.

Модератором та однією із організаторів заходу стала начальниця науково-дослідницького відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Ольга Поліщук.

Загалом, до обговорення у конференції долучився кандидат історичних наук Ярослав Дзісяк, краєзнавець, дослідник історичної архітектури Володимир Кріса, голова ГО «Гельсінська ініціатива ХХІ» Олександр Степаненко, доцент кафедри історії України ТНПУ ім. В. Гнатюка Валентин Терещенко, науковий співробітник відділу «Музей-заповідник» «Олеський замок» Валентина Токарська.

В ході конференції учасники розглянули ряд питань:

- історіографічні та джерелознавчі дослідження пам'яток культурної спадщини м. Чорткова;

- відомі шляхетські роди та їх вклад в історію Чорткова;

- видатні діячі України в історико-культурному та громадському житті Чортківщини;

- замок в Чорткові. Історія будівництва та архітектурні особливості;

-  проблеми охорони, збереження та пристосування історико-архітектурних пам'яток Чортківщини;

- інновації як засіб популяризації історичних пам'яток;

-  розвиток туристичного потенціалу Чортківщини та формування місцевого бюджету;

-  участь місцевих територіальних громад у відновлення пам'яток культурної спадщини на Чортківщині в сучасних умовах.

Фото: ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео