Орест Сарматський

Архів УПА виявили у викопаному на Тернопільщині бідоні (фото)

38183c4--a--ernopil-schini-vikopali-arkhiv------jogo-rjatujut--doslidniki-5 (Copy)

На Тернопільщині пошуковці відкопали бідон з унікальними документами українського підпілля.

Як повідомляє «Українська правда», наразі знахідку рятують, щоб потім оцифрувати й оприлюднити онлайн на Електронному архіві Українського визвольного руху

 - У бідоні знайшли низку теренових звітів підпілля Організації українських націоналістів, а також протоколи допитів та іншу ділову документацію 1945-1949 років. Дослідники запевняють: новий архів ОУН належить рівню не нижче надрайону. Фахівці помітили чимало документів референтури Служби безпеки ОУН, яка займалася оперативною роботою, координувала інформаторів та організовувала захист підпільних ланок від ворожих впливів, - йдеться у повідомленні.

- Архів зберігся досить добре, однак багато документів потребують реставрації. Певні, 70-80% знайденого можна врятувати, що ми зараз і робимо у нашій лабораторії, — говорить історик, член Центру досліджень визвольного руху, директор Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

Час від часу в Україні знаходять закопані сім десятиліть тому документи структур визвольного руху — УПА та ОУН. Таким чином повстанці намагалися зберегти для наступних поколінь історію боротьби за незалежність. Документи консервували переважно в алюмінієвих молочних бідонах або металевих скриньках.

Як повідомляв «Терен», в експозиції Бережанського краєзнавчого музею можна побачити бідон з документами УПА. Він пролежав у землі понад 60 років. Його четверо жителів села Куропатники знайшли лісі. Знахідку передали в Центр досліджень визвольного руху. У цій посудині підпільники заховали документи референтури Служби безпеки ОУН Бережанського надрайону за другу половину 1940-х – початок 1950-х років.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео