Орест Сарматський

У селі на Тернопільщині започатковують мистецьку галерею

Заставка01

 (Твори учасників Всеукраїнського мистецького пленеру «Околиця.Оришківці-2021», що упродовж тижня тривав в Оришківціях Чортківського району, стануть основою для облаштування тут галереї мистецтва та культури рідного краю.

Як розповів керівник пленеру, заслужений журналіст України Олег Снітовський, мистецька акція виявилися досить вдалою.

- Майже кожен митець за час пленеру створив 3-4 живописних роботи, з яких, одну, розміром 80 на 60 см, залишив організаторам проєкту. Крім цього, в Оришківцях залишиться точна копія скульптури Іоанна Георга Пінзеля – «Ангел-сурмач», яку вилив із гіпсу учасник пленеру, народний художник України Роман Вільгушинський. А майстер народної творчості України Володимир Шерстій під час пленеру працював над іконою Богородиці, яка своїм омоформ огортає символ пленеру, його емблему із зображенням готельно-туристичного комплексу «Орися», де, власне й базувалися упродовж семи днів митці. Куратор пленеру, заслужений художник України Микола Шевчук створив великоформатне полотно із зображенням копії Збруцького ідола, встановленого на території згаданого комплексу. Крім того, художник написав низку етюдів на околицях Оришківців, відтворив куточок Копичинців із гімназією, де вчилися відомі на теренах краю постаті. Узагалі, кожен із митців попрацював добросовісно. А відпочинковою «родзинкою» пленеру стало те, що його учасники щодня після роботи над етюдами мали можливість на собі відчути благотворний вплив оздоровчих водних процедуру тутешньому готельно-туристичному комплексі, - розповів Олег Снітовський.

Саме так, в одному із затишних залів комплексу й відбулося відкриття виставки робіт учасників мистецького проєкту. Ініціатор його проведення Ярослава Угляр, керівник та куратор цієї культурологічної акції вручили митцям подячні грамоти та фотоальбом про замки Тернопілля.

- Ніколи не думав, що стільки емоцій переживу у дні проведення пленеру. На моїх очах творилося диво – на полотні з’являлися впізнавані куточки села, знакові місця нашого краю. Кожне із створених в Оришківцях полотен - це ніби віконце у прекрасний навколишній світ, погляд на взаємовідносини природи і людини, як іі часточки.

 

Скажімо, аби відчути усе це, варто вдивитися у роботи народного художника України Богдана Ткачика, заслуженого художника України Миколи Шевчука, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Кузіва, художників Богдана Бринського, Віктора Гвоздинського, Івана Драгана.

А ще мене просто вразила графічна робота художника з Тернополя Олега Кіналя, який вдало передав суть давньої легенди про Орисю, походження назви Оришківців. А картина молодої художниці із Теребовлі Марічки Тимчук узагалі, мене, як кажуть «не «відпускає» своїм дивовижним відтворенням загадкового світу природи. Її «Маки» нагадуватимуть нам про оту літню пору, маківку літа, коли ми проводили цей пленер. Вірю, що такі мистецькі акції ми продовжуватимемо і надалі. Хочемо, щоб той, хто завітає до нас, залишився задоволеним не тільки нашою гостинністю, але й отримав тиху радість і захоплення від духовного дотику до народних, культурних витоків. Бо ж влучно свого часу сказав незрівнянний тернопільський поет Михайло Левицький: «Де ростем, там мусимо цвісти...». Цвіти, працювати, творити, де б ми не жили – у столицях, великих містах, у селах чи на їхніх околицях. Бо немає нічого ліпшого відчувати свою потрібність людям, самому собі, а, найголовніше – Господу Богу...», - вважає ініціатор із організатор Всеукраїнського мистецького пленеру «Околиця. Оришківці 2021», власник готельно-туристичного комплексу «Орися» Ярослав Угляр. Фото автора та Олега Кіналя

Вибір читачів за тиждень

Відео