Тернопіль має на кого рівнятися

21

У Львові відновлять зруйновану 80 років тому церкву в самому серці міста.

УГКЦ планує відновити церкву, зруйновану у 1939 році, ще під час Другої світової війни, біля музею «Русалка Дністрова» і створити там культурно-мистецький простір. До слова, богослужіння будуть тимчасово відбуватись у каплиці дзвіниці церкви Святого Духа.

Мова йде про зміни на вул. Коперника, де розташована дзвіниця.

Зараз ведуться перемовини з Львівською академією мистецтв, географічним факультетом ЛНУ та школою, яка розташована поруч, щоб створити на цій території мистецький простір і діючий храм. При цьому, діючий музей «Русалка Дністрова», що працює біля дзвіниці церкви, закривати не будуть.

Уже після перемовин з мистецьким середовищем, церква оприлюднить більш детальний проект розвитку простору на вул. Коперника, 36. Він не виключає, що у майбутньому можна буде відбудувати зруйновану під час війни будівлю церкви Святого Духа.

Довідка:

У XVIII столітті на вул. Коперника, 36 був діючий монастир римо-католицького ордену домініканок. Тоді за проектом Мартина Урбаніка збудували барокову дзвіницю. У 1783 році монастир віддали греко-католикам, які організували в ньому духовну семінарію. Костел був переосвячений на церкву Святого Духа. У семінарії навчався Маркіян Шашкевич та багато інших письменників та громадських діячів.

У вересні 1939 році внаслідок нальоту німецької авіації будівлі семінарії і церкви повністю зруйнувались. Від комплексу збереглася лише дзвіниця. 1987 року до споруди прибудували музейні приміщення і розмістили музей книги «Русалка Дністрова». За музеєм, на невеликій площі встановили пам'ятник з бронзи засновнику «Русалки Дністрової» Маркіяну Шашкевичу. У 2011 році дзвіницю церкви і приміщення музею відреставрували.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео