Віра Олександрович

Володимир Труш: «Якісно відремонтовані дороги – це великий «плюс» для Тернопільщини» (фото, відео)

Труш1

Голова Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Володимир Труш відповів на запитання кореспондента «Терену» про найактуальніші справи і «свіжі» проєкти, які нині реалізовують на Тернопільщині. Йшлося і про масову вакцинацію від COVID-19, і про агропромисловий сектор, і про «Водну арену «Тернопіль», і, навіть, про візит Блаженнішого Патріарха Святослава до Зарваниці. Власне, обминути тему ремонту доріг також було неможливо.

- Розпочати нашу розмову пропоную із новини, що зараз є найактуальнішою – 17 і 18 липня усіх охочих імунізуватимуть вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Гадаю, ви хочете запросити краян у пункти вакцинації…

- Думаю, під час цього інтерв’ю я буду постійно нагадувати краянам про можливість вакцинації. Це дуже важливо! Адже на осінь, вересень-жовтень, медики прогнозують нову хвилю захворюваності. До нас може прийти дуже важкий штам коронавірусу. Ви ж чули, що робиться вже 2 тижні у Росії? Зрештою, всі пам’ятають, яка катастрофа через цей вірус сталася в Індії… Щоб ми такого, не дай Боже, не мали, вихід – один: вакцинуватися! Лише в цьому випадку ви не захворієте або, якщо інфікуєтеся, то перенесете недугу у легкій формі… Тому наголошую: 17-18 липня усіх охочих імунізуватимуть вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Щеплення проводитимуть у Центрах масової вакцинації, що діють у Тернополі, Чорткові та Заліщиках. Отримати щеплення зможуть усі охочі віком від 18 років і старше. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Схему ми вже чітко відпрацювали. Процес реєстрації пацієнта і отримання ним вакцини триватиме якихось 10 хвилин. Причому людям не обов’язково мати декларацію із сімейним лікарем. Усі необхідні процедури допоможуть здійснити на місці. До слова, в області щеплення нині проводять трьома вакцинами: AstraZeneca, СoronaVac і Comirnaty (Pfizer). Першим препаратом вакцинують тих, хто отримав першу дозу раніше. Решта охочих має змогу безкоштовно щепитися китайською вакциною СoronaVac. Згодом усі, хто вакцинується повністю, зможуть отримати «паспорт» про це або міжнародний сертифікат. Адже ситуація із можливістю виїду за кордон постійно змінюється. Звісно, можна буде робити і ПРЛ-тести, але термін їх дійсності у різних країнах скорочують. Тому ідеальний варіант – вакцинація. Про що я і сказав на початку…

- Але це – не єдине запрошення, яке ви можете зробити сьогодні. У вихідні - Всеукраїнська проща до Зарваниці…

- Цьогоріч ми очікуємо на прощу кілька десятків тисяч людей. Нагадаю, паломництво присвятили 425-річчю проголошення Берестейської Унії та молитві за мир в Україні. Тож охочих приїхати у Марійський духовний центр – чимало. Повинні бути гості не лише з різних куточків України, а й з-за кордону. Очікуємо ми також на приїзд Блаженнішого Патріарха Святослава. Попри те, що вірян буде багато, ми домовилися зі священиками, що проща пройде із дотриманням усіх карантинних заходів. Ці питання ми обговорювали буквально сьогодні, вранці - на окремій нараді. Працівники правоохоронних органів традиційно працюватимуть у посиленому режимі, щоб забезпечити безпечне перебування прочан, роботу наметових містечок, організацію руху транспорту тощо. Вони звично супроводжуватимуть ходу паломників і координуватимуть їхнє розміщення на території духовного центру. Відповідну роботу на себе беруть і медики. Через спеку ми задіємо кілька машин швидкої допомоги. Лікарі супроводжуватимуть колону прочан, а також чергуватимуть на місці прощі. Також на території Марійського центру всі торгові точки будуть забезпечені засобами індивідуального захисту. За цим будуть стежити фахівці Держпродспоживслужби. Допомогу прочанам надаватимуть і рятувальники. Працівники місцевих управлінь ДСНС також нестимуть чергування. Адже через спеку можуть статися займання сухої трави тощо. Цього треба уникнути. Окрім того, ми будемо намагатися зберігати соціальну дистанцію між вірянами, максимально розмежуємо потоки прочан. Усім буде приємно, зручно і безпечно.

- Тепер – до інших справ. Минулого тижня нашу область відвідала заступниця Міністра молоді та спорту Ніна Уманець. Вона побувала на «Водній арені «Тернопіль». Які враження склалися у гості?

- Це була цікава зустріч. Вона відбувалася у кілька етапів. Ми із Ніною Уманець обговорили можливості проведення на «Водній арені «Тернопіль» чемпіонату світу із веслування на байдарках і каное. Нагадаю, заступниця міністра - срібна олімпійська призерка із академічного веслування. Вона відвідала не один спортивний об’єкт і може експертно оцінити його функціональність. Тож удвічі приємніше, що вона відзначила високу готовність нашої «Водної арени» до прийняття майбутніх змагань. Принагідно висока гостя гарантувала нам свою підтримку у питанні завершення будівництва цього об’єкта. У перспективі, я впевнений, ця арена стане спортивним туристичним магнітом Тернопільщини. На її базі можна буде розгорнути невеличке спортивне містечко. Що цікаво, з’ясувалося, що обвідного каналу (ми його планували звести цьогоріч) – не потрібно. Плесо арени дозволяє використати його частину для розвороту каное. Залишилося лише забезпечити технічне оснащення для проведення змагань. Воно – дороге, але сучасне і якісне. Постачання ми очікуємо вже за 2 тижні. Тоді можна буде впевнено сказати, що чемпіонат світу із веслування на байдарках і каное у вересні пройде у Тернополі… Щоправда, тут все залежатиме також від епідемічної ситуації. Адже ми хотіли провести подібні змагання ще торік, але ситуація із захворюваністю на COVID-19 не дозволила це здійснити. Сподіваюся, такого не станеться цьогоріч. Насамперед тому, що ми вже маємо змогу вакцинуватися і використаємо цей шанс.

- Гості нашу область останнім часом люблять. Так, Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко підписав меморандум із Всеукраїнською асоціацією громад. Йшлося про поглиблення співпраці в АПК і земельну децентралізацію. Ви також мали зустріч із міністром?

- Власне, я той Меморандум із Міністерством аграрної політики і підписував (посміхається)… Хотів би наголосити: Тернопільщина була одним із тих регіонів, які чітко і голосно вимагали прозорості державної підтримки та порядку на власній землі. Тому наша область стала четвертою, де підписали такий меморандум. Власне, у зустрічі, яка мала тривати годину, але насправді затягнулася на 2,5 години, брали участь голови громад, місцеві аграрії тощо. Агропромисловий комплекс – основа економіки нашого краю. Саме тому ми є тими, кого мають чути у Києві. Спілкування має бути предметним і діловим. Ми маємо захищати інтереси бізнесу, але й захищати інтереси держави. Так, важлива рівність усіх у сплаті податків. Адже економіка країни не може зростати, якщо частина бізнесу безкарно ухиляється від оподаткування. Тому завдяки цифровізації, відкритим реєстрам і співпраці гілок влади ухилення від податків в Україні незабаром буде ліквідоване...

- Тема, яку уникнути неможливо: М-30 «Дорога Єдності». Основний об’єкт для нашої області у 2021 році. Що відбувається зараз на колишній трасі М-12?

- Нещодавно до мене приїздили друзі. І мені було дуже приємно почути від них: «Та у вас вже дороги – як у Європі!». Визнаю, ми не можемо поки що похвалитися якимись великими промисловими підприємствами, але якісно відремонтовані дороги – це наш великий «плюс». Головний підрядник цих робіт – фірма «ТехноБудЦентр» цілком справляється із взятими на себе зобов’язаннями…

Щодо М-30 Стрий – Ізварине. Уже завершені роботи на цьому автошляху. Мова йде про капітальний ремонт 15,4 кілометра траси. Крім того, відбувається ремонт штучної споруди у складі дороги на 93/94 кілометрі. Там проводять бетонування дна і підпірних стінок. Це - останній відтинок автошляху М-30 у межах нашої області, що буде відновлений за програмою «Велике будівництво». На решті протяжності шляху роботи вже розпочали. Нагадаю, востаннє цих 17 кілометрів ґрунтовно ремонтували близько 30 років тому. Найважча ділянка – це дорога у Бережанах. Там дуже значний обсяг робіт, що передбачає заміну всіх комунікацій… До того ж, між селами Лісники і Куряни змонтують перший у регіоні майданчик «зважування-в-русі». На цьому комплексі проводитимуть автоматичне зважування великогабаритного транспорту. Отже, контроль руху буде цілодобовим. Ба більше, ми мінімізуємо вплив людського фактору і будемо отримувати комплексну інформацію про інтенсивність руху для планування ремонтно-будівельних робіт і розрахунку потенційних витрат… Тож до кінця 2021 року «Дорога Єдності» на Тернопіллі була повністю комфортною і безпечною. Але основний обсяг робіт підрядними обіцяють завершити до 24 серпня…

- Саме щодо визначення цієї дати – 24 серпня – звучить чимало критики. Чи варто було ставити таке завдання перед виконавцями робіт?

- Як на мене, Тернопільщина має щастя, що вирішили створити трасу М-30. Дорогу М-12, що ввійшла до її складу, дійсно треба було ремонтувати. І там би навели лад, але – не так швидко. Тож ми ввійшли у проєкт. Шансів не зробити у нас просто нема. Чому до 24 серпня? Так, до цієї дати дорога стане проїзною. Однак роботи і надалі триватимуть. Десь ще треба буде зробити заїзди, десь облаштувати територію тощо. Пересуванню дорогою це заважати не буде… Ми готуємося до свята. Хочеться зробити подарунок і Україні, і громадянам. Треба ж щось подарувати з нагоди 30-річчя держави. Чому це не може бути дорога? Це точно той об’єкт, що залишиться у пам’яті людей.

Фото зі сторінок Володимир Труш і Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео