Орест Сарматський

Фермер: Податкові новації повністю знищать село (Агроновини)

1701 (Copy)

Директор ПСП «Патріот» (1700 га, Золочівський район Харківської області) Анатолій Тильнов наголошує, що зі збільшенням податкового навантаження агровиробники, які допомагають селам, згорнуть свої соціальні програми, адже вони й самі опиняться на межі вимирання.

- З такими податками, які накладає наша держава, вже скоро не буде кому їх платити. Малі сільгосппідприємства просто зникнуть. Великим корпораціям дадуть якісь пільги. У них вже зараз є інструмент повернення ПДВ, а там придумають ще якісь програми, — говорить він. 

Аграрій також не виключає, що «село буде знищене повністю». 

- Там не буде кому працювати і не буде кому створювати робочі місця. Де в село заходять корпорації з великими земельними банками, село спустошується. Вони не підтримують соціальну сферу, хоча можуть гучно про це розповідати. Насправді ж самі по собі села та їхні мешканці їм не потрібні: люди виїжджають, вимирають, школи закриваються, а в селах залишається сама лише земля, — резюмує Анатолій Тильнов.

Аграрій: влада спаплюжила ідеї про мінімальне податкове навантаження на гектар

Сільське господарство — єдина галузь, яка працює під відкритим небом, і єдиним мірилом для виробників є саме гектар землі. Протягом десяти років ми виступали за введення для сільгоспвиробників єдиного податку на гектар, який би диференціювався залежно від ґрунтово-кліматичних умов, у яких працює господарство. Зробити це дуже просто: взяти господарства, які добросовісно працюють і чесно сплачують податки, подивитися їхнє податкове навантаження на один гектар землі, і все.

Таку думку висловлює директор АФ «Ольвія» Анатолий Тиховод. 

Він пояснює, що сама ідея мінімального податкового навантаження на гектар не є поганою. 

- А от те, що сьогодні пропонує нам влада, дуже складно і непрозоро прописано. Це знову призведе до появи схем, як недобросовісним підприємствам можна ухилитися від податків, а ті, хто і до того сумлінно платив їх, будуть платити вдвічі більше, — впевнений Анатолій Тиховод. 

Він зазначає, що влада спаплюжила ідеї агровиробників та профільних асоціацій, які виступали за запровадження мінімального податкового навантаження на гектар. Крім того, новим законопроєктом вона створює додатковий тиск на агровиробників через податки і контролюючі органи, а також створює загрозу для села

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео